Waarom een zitkuil in de tuin?
Een zitkuil is heel sfeervol in de tuin. Het biedt u privacy en u zit wat meer uit de wind. Daarbij doet het ook knus aan. Zwoele zomeravonden worden in een zitkuil en met eventueel wat verlichting heel sfeervol.
Maar wat biedt een zitkuil nog meer?
Een zitkuil is een verlaging in de tuin die ook gebruikt wordt om tijdelijk water te bergen en daarna langzaam in de bodem weg te laten zakken. Zo helpt u mee om wateroverlast elders te voorkomen en zorgt u dat het grondwater wordt aangevuld en droogte wordt beperkt.
Waar een zitkuil te plaatsen?
Maak de zitkuil ver genoeg van de gevel. Zorg dat het water vanuit de afgekoppelde regenpijp met bijvoorbeeld een gootje afstroomt naar de zitkuil. Mocht bij een extreme bui de zitkuil overlopen, zorg dan dat dit water van het huis af, de tuin in of naar een sloot stroomt. Gaat dit niet, zorg dan voor een overloop naar de riolering.
Hoe ziet een zitkuil voor waterinfiltratie eruit?
Een zitkuil kan gemaakt worden van steenachtig materiaal of van een duurzame houtsoort die ook tegen water kan zoals bijvoorbeeld geïmpregneerd hardhout. De bodem moet waterdoorlatend zijn zodat het water na een bui weg kan zakken. Zijn er tegels over? een leuk idee, maak hier dan een stapelmuurtje van. Het kan als wand dienen van de zitkuil en tussen de kieren kunnen plantjes gezet worden; dit is goed voor de biodiversiteit.
Geen plaats voor een zitkuil?
In plaats van een zitkuil is de lege ruimte onder een ingegraven trampoline ook te gebruiken als tijdelijke waterbuffer.
Hoe groot moet een zitkuil zijn?
Om een terras van 15m2 en een dakoppervlak van 50m2 af te koppelen, samen dus 65m2, en een piekbui van 60 liter per m2 (60mm) te kunnen bergen, heeft u 65×60 liter = 3900 liter = 3,9m3 ruimte in uw zitkuil nodig. Dit kunt u bereiken door een zitkuil te maken met een afmeting van 3x3m en 45cm diep; u kunt daarin 4m3 water bergen.