Word blij van de bij - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Wat weten we van de bij?

De bij, wat weten we eigenlijk van deze zoemende vriend? Het meest gegeven antwoord daarop is dat ze honing geeft. Dat ligt eigenlijk iets of helemaal anders. Er zijn ongeveer 360 soorten bijen in Nederland. Waarvan circa 30 hommels en 1 honingbij. Eigenlijk kan je de honingbij zien als een “huisdier”. Een imker houdt deze zoemende insecten in een zogeheten honingbijenkast. Hij zorgt voor deze ‘huis bij’ waardoor deze niet onder wilde/solitaire bijen valt. Dat wil niet zeggen dat we er niet blij van worden, want van die zoete honing worden we toch erg vrolijk.

Wilde bijen feiten op een rijtje:

  • 2 op de 3 mensen weet het verschil tussen een honing- en wilde bij niet
  • De wilde bij wordt in Nederland bedreigd, 60% is bijna of zelfs volledig uitgestorven
  • 1 op de 3 Nederlanders denkt dat alle bloembollen, zaden en planten geschikt zijn voor wilde bijen
  • 80% van de plantensoorten zijn voor hun bestuiving afhankelijk van diverse soorten insecten. Alleen al zonder de bij– bestuiving, 30 % minder groente en fruit
  • Zonder gratis bestuiving van insecten wordt ons voedsel minimaal 50% duurder
Aardhommel-op-Phacelia-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij

Wat is een wilde bij?

Hommel-op-Phlomis-russeliana-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij

Kort samengevat: De wilde bij doet alles alleen, we noemen ze daarom ook wel solitaire bijen. Het zoeken van voedsel, nest maken en het leggen van hun eitjes doen zij alleen. Veel van deze wilde bijen zijn afhankelijk van verschillende onderdelen in onze natuur. Er zijn soorten die nestelen in een zanderige bodem. Hun nesten kunnen bij elkaar in de buurt liggen, maar een kolonie vormen ze niet. Ze blijven dus solitair. De levensduur van deze harige vrienden zijn maar enkele weken, de nakomelingen overleven als larve, pop of bijtje de winter door. Ook zijn er veel bijen afhankelijk van beplanting, zoals de:

  • Klokjes bij afhankelijk is van de Campanula
  • Slangenkruid bij van slangenkruid
  • Knautia bij van beemdkroon
  • Klimop bij van de klimop

Steekt de wilde bij?

Deze spreekwoordelijke angel kunnen we er bijna uittrekken om u gerust te stellen. Om met nog een feitje om de hoek te komen: alleen het vrouwtje heeft een angel! Die is ontstaan uit de legbuis. Mannetjes hebben geen legbuis, dus ook geen angel en kunnen daardoor niet steken. Ook voor het vrouwtje hoeven we niet bang te zijn. Omdat het solitaire bijen zijn, hebben ze geen volk om te beschermen enkel zichzelf, als het ze ergens niet aanstaat vertrekken ze. De wilde bij is van nature vrede liefde en niet agressief zoals een wesp. 

Hoe komt het dat ze bijna zijn uitgestorven?

Daar kunnen we heel kort over zijn. De grootste bedreiging zijn wij, de mens! Dicht gestrate tuinen, planten met slechts en geen natuurondersteunende, sierwaarde heeft de voorkeur. Veredelde soorten als de hortensia is nutteloos voor de bij. Planten met dichte bloemen als doorgekweekte rozen eveneens. De wilde bij kan niet of lastig bij het voedsel. Daarbij zijn er steeds minder plekken waar ze kunnen nestelen of wij ze simpelweg verstoren. Het gebruik van gifstoffen in land- en tuinbouw, maar ook wij als mensen in de tuin, is dodelijk voor de bijen. Veel gemeentes hebben hun maai beleid al aangepast en laten de natuur zijn werk doen. Dit is een mooie stap vooruit.

Door te kiezen voor beplanting met natuurwaarde, het plaatsen van het juiste bijenhotels en bijvoorbeeld doodhout elementen in de tuin te plaatsen helpen we de bij.

vliegende-bij-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij

De juiste beplanting voor wilde bijen en insecten

Als u de tuin insect vriendelijk wil maken, is het niet leegharken van de borders al een goede stap. Sommige bijen/insecten schuilen hierin maar overwinteren ook onder het blad. Om te kiezen voor beplanting met natuurwaarde biedt u ze voedsel, denk aan open bloemen en originele soorten:

betonie  – smeerwortel – gevlekt longkruid – ereprijs – koekoeksbloem – diverse kruiden – beemdkroon – centaurie – muskuskaasjes kruid – duizendblad – boerenwormkruid – geraniums – slangenkruid – asters – spoorbloem – kattenkruid – koningenkruid – lavendel – grote kattenstaart.

Waar moet een bijenhotel aan voldoen

Kies voor bijenhotels met onbehandeld hout en hout van eiken, fruitbomen hout en hardhout. Doorsnede gaten 3 – 9 mm en minimaal 10 cm diep. Bee & Bee’s met leem voor de metselbij. Dennenappels zijn leuk, maar het is meer opvulling voor de rest doet het niet veel. Hang het hotel in de luwte en op zuiden.

Meer weten over de bij en bijenhotels kopen.nl kijk eens bij de bijen stichting op de site of maak een afspraak voor een consult met onze eco- hovenier en tuindieren specialist.

bijenhotel-leem-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij
Dood-hout-element-showtuin-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij
daktuin-bijenhotel-word-blij-van-de-bij-Hoveniersbedrijf-de-rooij