Waarom een vijver?
Een vijver kan zorgen voor verkoeling en de biodiversiteit versterken. Het zorgt alleen voor verkoeling als het water beweegt, door middel van bijvoorbeeld een fontein. Bewegend water verdampt sneller. Waardoor de omgeving koeler wordt. In een biodiverse, diervriendelijke tuin is water één van de belangrijkste elementen. Een vijver in de tuin vergroot de biodiversiteit: amfibieën kunnen erin leven en zich voortplanten, vogels kunnen er een bad in nemen en passerende zoogdieren kunnen eruit drinken. Om kikkers aan te trekken hebt u een vijver in uw tuin nodig. Een voordeel van kikkers in uw tuin is, dat ze onder andere muggen eten. Ook voor libellen is een vijver een belangrijke voorwaarde. De larven van de libelle zijn echte rovers. Ze eten waterinsecten en soms zelfs kleine visjes.
Waterhuishouding
Helaas is een gewone tuinvijver niet van betekenis voor de stedelijke waterhuishouding. Hij kan immers geen extra regenwater bergen en infiltreren. Voor de waterhuishouding is het beter om een natuurvijver of een regenwatervijver aan te leggen waarbij wisselende waterstanden mogelijk zijn.
Aanleg van een natuurlijke vijver:
De beste natuurvriendelijke oever heeft een langzaam aflopende helling het water in. Bedenk van tevoren of u hier ruimte voor hebt. Op de geleidelijke overgangszone van nat naar droog kunnen verschillende plantensoorten zich ontwikkelen. Gebruik hiervoor folie, voor een echte tuinliefhebber kunt u ook kiezen voor klei. Belangrijk is dat de vijver diep genoeg is minstens 0,8 maar het liefst 1,5 meter. Dit is nodig voor het opwarmen of dichtvriezen. Waterdieren kunnen zo bij vorst overleven. Een gevarieerde beplanting trekt weer diverse soorten dieren aan. Amfibieën en kruipende, koudbloedige dieren houden van een vijver met een glooiende oever zodat ze er makkelijk in en uit kunnen kruipen. Ook houden ze van een vijver op een rustige plek die deels in de zon ligt en ondiepe plekken heeft zodat ze zich kunnen opwarmen.
Welke waterplanten?
Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zijn waterplanten mooi. Er zijn verschillende soorten waterplanten zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat u adviseren om zeker te zijn welke planten in uw vijver passen.
Een mini-vijver
Wilt u een mini-vijver op uw balkon of in de tuin? Die trekt vogels aan en ook waterplanten kunnen het er goed in doen. U kunt ook zelf van allerlei materialen een mini-vijver maken: denk aan oude bloembakken, regentonnen, schalen, emmers, teilen, etc. Of door bijvoorbeeld een plastic bak.
In de winter moet u de mini-vijver legen zodat deze niet kapotvriest.