verticaal tuinieren, grote of kleine ruimtes snel meer groen

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Verticaal tuinieren

Snel meer groen in een (kleine) tuin of op een balkon? Door verticaal te gaan tuinieren geniet u op een balkon of in een (kleine) tuin toch van veel groen. Bij weinig ruimte in de tuin of balkon, is de ‘lucht’ in of tegen de muur aan de oplossing. Ook voor grote tuinen, is het ideaal om knusse hoekjes te creëren. 

Verticale tuinen zijn de toekomst

Het wordt steeds populairder. Steeds meer steden, in zowel binnen- als buitenland, worden groene gevels benut om beplanting een prominente plaats te geven om verschillende redenen;

 • Vergroening
 • Zuivering van de lucht
 • Verduurzaming
 • Isolatie/verkoeling
 • Geluidsdemping

Bewezen dat groen goed is voor de gezondheid

Het is niet alleen algemeen bekend maar tegenwoordig ook wetenschappelijk bewezen, dat planten een positief effect hebben op de omgeving en onze gezondheid.

Verticale tuinen – ook wel living wall, sky farm of green wall genoemd – zijn in opkomst en dat is niet voor niets. Vooral stedelingen hebben vaak maar beperkte buitenruimte en een tuin aan de wand kan een mooie manier zijn om een kleine oppervlakte in een weelderige groene oase te veranderen. Het is algemeen bekend dat planten een positief effect hebben op hun omgeving. Zo nemen ze koolstofdioxide op en produceren zuurstof. Naast de positieve effecten op de omgeving, zorgen planten ook voor biodiversiteit. Het trekt meer insecten aan. De bestuiving van gewassen, ons eten gebeurt onder andere door de bijen en vlinders. Kortom een verticale tuin binnen of buiten is een genot voor mens en dier.

Een bijdrage aan de biodiversiteit klinkt positief, maar wat betekent dat precies? Als je biodiversiteit letterlijk zou vertalen, betekent het afwisseling van leven. Het is de variatie van planten en dieren op onze aarde die onze natuur in balans houdt. Samen leveren zij ons wat wij nodig hebben voor ons bestaan. Ruimte maken voor diverse planten én dieren is dus belangrijk voor de natuur en uiteindelijk ook voor ons. Verticaal tuinieren helpt daarbij. Het maken van een groene wand draagt bij aan het behoud van de balans in de natuur. Daar gaat ons groene hart sneller van kloppen.

Verticale moestuin

Groen aan de muur hoeft niet alleen bloemen en planten te zijn. Wat dacht u van bijvoorbeeld kruiden als thym, bieslook of rozemarijn. Maar ook aardbeien of sla doen het goed aan de muur. Een eetbare groene wand wie wil dat nou niet. Het past ook heel mooi bij de tuin trend waar de woonkamer overloopt in de tuin. Bij mooi weer de deur open en de tuin of het balkon komt je tegenmoet.

Een groene wand maakt u heel eenvoudig zelf. Bijvoorbeeld door enkele planken, van onbehandeld hout, in de gewenste lengte te zagen. Zorg dat 1 rand in een hoek van 45 graden is gezaagd. Schroef deze tegen de wand. De open zijkanten maakt u dicht met bijvoorbeeld EPDM folie. Zorg dat overtollig water weg kan lopen, door wat gaatjes in de onderkant te boren. Gemengde tuin aarde erin en planten maar.

Verticaal tuinieren met moestuin kast

 

De mogelijkheden voor een verticale tuin zijn tegenwoordig legio. Van klassiek tot trendy, alles is eigenlijk mogelijk. Het soort planten, de grootte en de beschikbare systemen, er is keuze genoeg.

Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin? Denkt u aan ;

 • Erysimum “Bowles Mauve”
 • Geranium “rozanne”
 • Hedera helix
 • Lavendula angustifolia
 • Nepeta faasenii
 • Salvia nemerosa “Carradonna”

Enthousiast geworden en wilt u graag advies op maat ontvangen of meer weten over het verticaal tuinieren? Of wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan nu contact met ons op. (0252)-684923