Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Praktisch en onderhoudsarm

Tien jaar geleden kochten mijn vrouw en ik een huis in een nieuwbouwwijk in Noordwijk. Destijds waren we in verwachting van ons eerste kindje. Onze tuin moest vooral praktisch zijn, meenden we destijds. Veel tegels -want dat is handig voor kinderen- en weinig onderhoudsverplichtingen. Het was zelfs zó praktisch dat het hout van ons vlonderterras niet van hout was maar van composiet: onderhoudsarm én splintervrij. Haha. Onze tuin was in stijl met de wijk waarin we wonen: vierkant en rechttoe rechtaan.

Een jaar of twee geleden begon onze tuin een beetje te wringen. We genoten niet meer als we in de tuin zaten; een tuin die voor ons gevoel net zo gezellig was als een parkeerplaats. Van de prachtig bloeiende planten die we ooit voor een kapitaal gekocht hadden bij een tuincentrum was weinig meer over dan een paar dorre takken.

Google: hovenier duurzame tuin

Omdat ik het leuk vind om creërend bezig te zijn, ben ik gaan schetsen. We wisten immers goed wat we wilden. Echter zag ik een tiental schetsen later door de bomen het bos niet meer. Wat je wilt en hoe je dat voor elkaar krijgt, zijn twee heel verschillende dingen. Dat was het moment dat ik ben gaan Googlen naar ‘hovenier duurzame tuin’. Hoveniersbedrijf De Rooij was één van de bedrijven die boven kwam drijven en die ik benaderd heb.
Wat zich vervolgens afspeelde laat zich vooral verwoorden door: wauw!
Om te beginnen kwam hetgeen op de site stond direct binnen; alsof het voor ons gemaakt was.
Ik had echter wat twijfel of het soort tuinen die Maartje, Rens en hun team aanleggen haalbaar zou zijn voor onze 50m2 rechttoe rechtaantuin. Voor degenen die deze twijfel herkennen: gooi ‘em overboord!
Rens kwam langs, hoorde onze wensen aan en maakte ter plekke een schets. We waren zo gefascineerd door zijn kennis en passie dat we de tijd vergaten. Hij spreekt zó bevlogen over de resultaten van het werk van het team; dat is geen werk meer, dat is een levensovertuiging. Prachtig!

Nog steeds praktisch en onderhoudsarm, maar dan prachtig weelderig in plaats van een parkeerplaats

Lang verhaal kort: we gunden hem de opdracht en binnen no-time was onze tuin van praktische postzegel omgetoverd tot levendige verblijfsruimte. Of nou ja, daar groeit het naartoe. Onze tuin is namelijk in de winter aangeplant en dan is alles, op speciale winterbloeiers na, in rust. En wat deze winter met haar bijzondere hoeveelheid sneeuw niet overleeft, wordt vervangen. Dat is wel echt heel fijn hoor! We hoeven ons geen zorgen te maken over of onze tuin wel aan onze verwachting zal voldoen: het gáát aan onze verwachting voldoen. En daar zijn alleen maar de natuur en een betrouwbare hovenier voor nodig. Onze tuin is zodanig ontworpen dat het zichzelf onderhoudt. Het voedt zichzelf, het houdt zichzelf in toom en dat allemaal op oogstrelende wijze. Nog steeds praktisch en onderhoudsarm, maar dan prachtig weelderig in plaats van een parkeerplaats. Haha. We kijken enorm uit naar het moment dat alles groeit en bloeit; sterker nog, dat doet het al. We hebben een tuin waarin het hele jaar door íéts in bloei staat. Nu ook: een aantal planten met witte bloemetjes. Onze bankirai houten schutting herkennen we ook niet meer: deze is bekleed met betonijzer waar wilde wingerd, kamperfoelie en nog wat klimmers hun weg naar naar boven zullen vinden. Wat een verschil zal dat zijn! Ook hebben we een pergola van boomstammen die, met een beetje geduld, volledig omhelsd wordt door blauwe regen. Wat zal dat mooi zijn!

We zijn zeer tevreden met het team. De jongens werkten, met het tuinontwerp van Maartje in hun kontzak, hard en zeer netjes. Ze zijn flexibel, staan open voor vragen en kleine aanpassingen, communiceren goed en zijn zeer betrouwbaar. Daarnaast bleef Rens zelf betrokken: hij kwam regelmatig polshoogte nemen, liet ons zien hoe jonge aanplant eruit ziet als het volgroeid is en vroeg ons altijd naar onze mening. In zes dagen was het project afgerond, van de eerste steek van een spade tot het checken van de nieuw aangelegde buitenverlichting.

Op het resultaat moeten we nog even wachten, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het prachtig zal zijn. We kijken enorm uit naar de aankomende maanden!

Ten slotte heb ik nog een tip: wat voor de een wellicht geen waarde meer heeft, kan voor een ander waardevol zijn. Wij hebben onze hele tuin, van bestrating tot meubilair, op Marktplaats gezet en hebben mensen blij gemaakt met producten die anders wellicht weggegooid zouden worden.
Zo heeft een man uit een dorpje verderop alle bestrating uit onze tuin gehaald en meegenomen. Hij blij, wij blij.