takkenril - Hoveniersbedrijf de Rooij takkenril - Hoveniersbedrijf de Rooij

takkenril

takkenril

Wat is een takkenril?

Als tuinbezitter zult u uiteraard regelmatig moeten snoeien. Wat doet u dan met al dat snoeiafval? Een takkenril is hiervoor een ideale oplossing. Versnipperen of afvoeren is niet nodig. Het biedt vogels, egels en andere dieren een schuil en voederplaats. Een takkenril is een soort wal die u maakt van snoeihout.

Wat doet een takkenril?

Voor vogels en egels biedt een takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Ook salamanders vinden er een plek om te overwinteren. Paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen. Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout. Een takkenril biedt dus eigenlijk alles wat leeft in de tuin. Voor de een voedingsbron voor de ander een overwinter plek.

Hoe maak je een takkenril?

U slaat 4 of 6, ligt aan de grote van takkenril, verticale palen in de grond.  Daar in legt u horizontaal de takken. Begin met de wat de dikkere takken onderin. Zo blijft het stevig. Het blad wat nog aan de takken zit, kunt u laten zitten. Dat trekt weer insecten, schimmels en zwammen aan die het hout langzaam verteren. Zo vormt de ril een vochtige leefomgeving.

Wat komt er in de takkenril?

Doordat een takkenril altijd vochtig is, biedt het een voedselbron voor diverse vogelsoorten. Ook is het aantrekkelijk voor de kleinere vogelsoorten. Bijvoorbeeld, mussen, roodborstjes en winterkoninkjes. Deze vogeltjes nestelen graag in een takkenril. Ook voor andere dieren als de egel of salamanders is een takkenril een uitstekende schuilplaats want zij overwinteren er ook graag.

Aanleg en onderhoud:

Om de takkenril of takkenwal toegankelijk te maken, heeft het een open structuur nodig en ook voor het behoudt. Begin daarom met de stevige dikke takken en stammen. Deze vormen een stevige basis. De takkenril is zo tussen de 75 en 100 cm breed, ongeveer 150 cm hoog en minstens 3 meter lang. Na verloop van tijd zakt de takkenril in door het verteringsproces. Daarom is het zo fijn om een takkenril te hebben. Na het snoeien legt u het snoeiafval er weer boven op. Doe het voorzichtig, zeker in het broedseizoen, om zo min mogelijk te verstoren.