Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Wat is een struik?

Een struik is een plant, waarvan er geen duidelijke stam is. Een boom heeft 1 stam wat vertakt in takken. Bij struiken komen er meerdere stengels uit de grond. Deze stengels verhouten snel en daar komt dan weer een bloem of blad aan. Makkelijk voor een afscheiding of extra privacy.

Groen blijvende struiken:

Ook zijn er soorten die wintergroen zijn (niet bladverliezend). Maar dat zijn er maar enkele. Inheemse planten/struiken verliezen eigenlijk altijd hun blad.

In de winter verliezen planten en bomen hun blad en sterven vaste planten af. Een tuin kan hierdoor erg saai worden. Door het planten van wintergroene struiken zorg je in de winter toch nog voor wat kleur in de tuin.

Onderhoud:

Een struik laat zich makkelijk onderhouden. Bladverliezende struiken die in zomer en/of najaar bloeien snoeit u ruim voor de bloei, maar pas als het weer al wat beter is: kort na 1 maart en nooit tijdens een vorstperiode. Snoei eraf wat erbij gegroeid is. Sommige struiken, zoals de vlinderstruik (Buddleja davidii), worden dan heel kort gesnoeid. Ongeveer 30 cm boven de grond.

Soorten heesters:

  • Buddleja davidii, vlinderstruik, niet groenblijvend
  • Viburnum opulus, sneeuwbal, niet groenblijvend
  • Hedera arborescens, ( struik hedera ) groenblijvend en de laatste bijen eten het sap van het blad.

Natuurwaarde van de struiken:

Struiken hebben verschillende waarden voor de natuur. De vlinderstruik zegt het al, deze trekt vlinders aan. Ook is het mooie plant om privacy te creëren of een grote hoek makkelijk te beplanten. Hedera leent zicht goed als klimplant voor een groene afscheiding. Ook vogels en egels vinden er een schuil of slaapplek. Ook de hommel die zich in december nog kan laten zien, vindt de sap van het blad erg lekker. De struik heeft bijna het hele pakket voor de natuur.