Stappenplan groen gazon - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Groen gazon stappenplan

Het voorjaar is de beste periode om uw gazon een flinke onderhoudsbeurt te geven. Door met regelmaat uw gazon te verzorgen, blijft het gras mooier en langer gezond. Vergeet niet dat uw gras niet het eeuwige leven heeft. Na gemiddeld 8 jaar dient uw grasmat vernieuwd te worden.

‘Hoe onderhoud ik mijn gazon stappenplan’

Stap 1 verticuteren

Met een verticuteermachine of hark kunt u het mos uit uw gazon verwijderen. Verticuteren heeft namelijk niet alleen als doel mos uit een gazon te verwijderen, maar ook dode grassprieten. Het zorgt ervoor dat het gazon niet verstikt. Verticuteren is een echte voorjaarsklus.

Stap 2 gazon bijzaaien

Na het verticuteren ziet uw gras er tijdelijk iets minder fraai uit. Wellicht ziet u enkele kale plekken in uw gazon. Zaai die plekken in met graszaad en strooi hierover een dun laagje bemeste tuinaarde. Met een hark voorzichtig het graszaad en aarde door elkaar harken. Deze stap kunt u nog eens herhalen (na 8 – 10 weken) indien de plekken nog niet helemaal vol zijn.

Stap 3 kalk strooien

Uw gazon met kalk afstrooien zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. Dat voorkomt dat enkele soorten mos, dus niet alle, verder zullen groeien. Kalk wordt sneller en beter opgenomen in de grond na een regenbui; u kunt ook het gazon besproeien met de tuinslang. Mos gedijt goed op arme grond, zorg daarom voor een voedingrijke bodem en het mos zal minder goed groeien. Kalk strooien is een toevoeging, maar geen must.

Stap 4 bemesten gazon

Na 6 weken kunt u uw gazon bemesten met een koemestkorrel. Het gazon heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Dit kunt u het beste herhalen in mei/juni en in augustus/september. Bemest uw gazon niet direct na het inzaaien, de mest ‘verbrand’ namelijk het graszaad. Wacht daarom circa 1,5 maand met bemesten.

Stap 5 maaien

Alle werkzaamheden voor een mooi groen gazon zijn nu uitgevoerd. Het enige dat nu nog gedaan moet worden is het gazon regelmatig maaien. Maai het gazon niet te kort! Het maaisel kunt u verwijderen, maar uitgeharkt laten liggen is beter. Zo voorziet u het gazon van extra voeding.

Nieuw gazon twee weken niet belopen

Een nieuw gazon aangelegd met graszoden? Beloop het gras minimaal twee weken niet. De zoden moeten zich eerst gaan hechten aan de ondergrond. Vergeet niet voldoende water te geven.

Gazon met madeliefjes

In een natuurlijk groen gazon komt een madelief, klaver of een paardenbloem voor. Die zijn allemaal te bestrijden met (chemische) middelen, maar dat heeft ook negatieve gevolgen. Vogels, insecten en andere dieren eten de behandelde plant, worden ziek en gaan er meestal aan dood. Gebruik liever biologische middelen of verwijder het onkruid met de hand. Madeliefjes in uw gazon zijn zo erg toch niet?

Lees meer over de groene en levendige tuin.

Schaduwrijke tuin, gazon minder groen

Gras groeit minder goed op schaduwrijke plekken, looppaden en aan de randen van het gazon.