Snoeien hortensia - uitdunnen - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Snoeien Hortensia: wanneer en hoe?

De hortensia is een heester die zeer lang bloeit en waarvan er diverse soorten bestaan. De bekendste is wel de boerenhortensia met zijn prachtige kleuren blauw, roze en wit. De bloemen hebben een bijzondere vorm en zijn daardoor makkelijk te herkennen. De bolvormige bloem is de meest gebruikte bloemvorm.

Hoe te snoeien

Een hortensia is te verdelen in twee hoofdgroepen hoe ze gesnoeid moeten worden. De heesters kunnen bloeien op oude knoppen of op nieuwe knoppen. De term oude knoppen wordt ook wel als bloeien op meerjarig hout uitgelegd en nieuwe knoppen op eenjarig hout.

Bloeiers op oude knoppen: meerjarig hout

– Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
– Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
– Fluweelhortensia (Hydrangea aspera)
– Klimhortensia (Hydrangea involucrata).

Bloeiers op nieuwe knoppen: eenjarig hout

– Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
– Sneeuwbalhortensia of Annabelle (Hydrangea arborescens)

Snoeien meerjarig hout

Hortensia die bloeit op meerjarig hout snoeit u niet, maar dient uitgedund te worden. De oudere en donkere takken worden eruit geknipt. Er blijft maar een afgeslankte variant over, maar geen zorgen deze komt helemaal vol terug.

Snoeien eenjarig hout

Het snoeien van een hortensia die bloeit op eenjarig hout is vrij eenvoudig. Snoei de struik terug tot circa 30 cm boven de grond. Geeft de hortensia een jaar minder bloemen, geen nood, dat is de natuur.

Wanneer te snoeien

Bloeiers op oude knoppen zoals de boerenhortensia kunnen het beste uitgedund worden medio maart. Eventueel ook in het najaar, maar let wel op dat de heester voldoende body heeft om de winter door te komen.

De pluimhortensia en de prachtige Annabelle kunnen alleen in het voorjaar gesnoeid worden. Niet geschikt om in het najaar terug te snoeien, want de plant kan door kou flinke schade oplopen, waardoor deze minder bloemen geeft of zelf dood gaat.

Beide soorten bloeiers op oude en nieuwe knoppen kunnen het beste in het (vroege) voorjaar gesnoeid worden.

Film snoeien van de Hortensia

Hovenier Marco legt in de Youtube-film nog eens duidelijk het verschil uit tussen de twee bekendste soorten boeren- en pluimhortensia. Daarnaast vertelt hij hoe u de hortensia moet snoeien en uitdunnen.

Heeft u na het bekijken van deze video nog vragen neem contact met ons op.