Project ecologische tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Groene gebouw

De Groene Bollenschuur. Een begrip in Hillegom.
Dit markante, groene gebouw aan de spreekwoordelijke poort van het bollendorpje valt in de smaak bij velen. Niet alleen vanwege de bijzondere architectuur -een herbouwde bollenschuur met groot glazen tussenstuk- maar ook vanwege het verhaal ervan. Het is zo veel mogelijk modulair opgebouwd met gebruik van duurzame materialen. Zo is veel materiaal hergebruikt, wat het nieuwe gebouw direct veel karakter gaf en -niet onbelangrijk- passend in het landschap. Het imposante project dient vanaf het prille begin als inspiratiebron voor mensen met duurzame bouwambities.

Nu het project ‘gebouw’ afgerond is, is het tijd om het project ‘tuin’ liefdevol onder handen te nemen. Marieke van Kampen, initiatiefnemer, eigenaresse, uitbater én bewoner van De Groene Bollenschuur, vertelt:

Vruchtbare samenwerking

Het was een enorm project, de ontwikkeling van De Groene Bollenschuur. Inmiddels draaien we met onze B&B erg goed en hebben we ruimte om de tuin te ontwikkelen op een manier die past bij onze duurzame filosofie. Ik heb affiniteit met biodiversiteit; ik ben zelf veel met dit onderwerp bezig. Toen ik een tijdje geleden iets aan het opzoeken was over waardplanten (dit zijn planten waarop organismen -zoals insecten en rupsen- of virussen bestanddelen vinden die voor hun groei nodig zijn), kwam ik per toeval op de site van Hoveniersbedrijf De Rooij terecht. Toen zij hun tuin openstelden voor publiek, ben ik gaan kijken. Daar raakte ik aan de praat met Rens waarna een consult bij ons op locatie volgde. Lang verhaal kort: het werd een vruchtbare samenwerking.

Ecologisch

De belangrijkste reden voor mijn keuze voor Hoveniersbedrijf De Rooij is de enorme parate kennis van Rens en zijn team ten aanzien van ecologische tuinaanleg [link naar eco hovenier]. Volgens mij steken zij daarin met kop en schouders boven andere hoveniersbedrijven uit. Ze zijn erg inspirerend en ik merkte dat ik al hun kennis opslurpte. Persoonlijk denk ik trouwens dat het een hoop verspilde energie en geld scheelt door direct een expert te betrekken bij de ontwikkelingen die je wilt doorvoeren. Urenlang door een tuincentrum slenteren om er vervolgens achter te komen dat de plantjes die je gekocht hebt niet aanslaan of weinig ondersteunend zijn voor de biodiversiteit in je tuin, om maar eens wat te noemen.

Insecten

Ik houd ervan om projecten organisch aan te pakken. Het hoeft niet allemaal in één keer af te zijn.
Dat kan ook niet, in ons geval. Rens adviseerde een smulhaag [link naar pagina over smulhaag] aan te legen. De reden daarvoor is dat dit een top eco systeempje is wat direct veel voordeel oplevert: leven in de tuin.
Onze tuin wordt omringd door bollenvelden. Het landschap is dus erg open. Omdat dat wat nu onze tuin is, eerst ook bollenland was, is de grond ‘arm’ en de tuin kaal. We hebben bijvoorbeeld weinig vogels in de tuin en dat zie ik graag anders. Deze smulhaag gaat er dus heel snel voor zorgen dat er meer vogels komen. Ook hebben we constructies gebouwd waarmee we meer insecten aantrekken, zoals een insectenhotel en een takkenril. Insecten zijn namelijk broodnodig -letterlijk!- voor mensen en kunnen veel ondersteuning gebruiken. Ondersteuning die ik graag wil bieden. Ik voel de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een omgeving die beter is voor het klimaat en met een ecologische tuinaanleg neem ik die verantwoordelijkheid ook.

Ik kan het overigens iedereen aanbevelen, een ecologische tuin. Al doe je het op een paar vierkante meter. Niet alleen geeft het veel voldoening, ook is het prachtig om al dat leven te zien ontwikkelen als de beplanting tot wasdom komt. Ik kan dan ook niet wachten tot alles gaat uitlopen; iedere dag struin ik door de tuin om het uitlopen van takjes te aanschouwen en nieuwe bewoners te ontdekken.
Had ik al gezegd dat het veel voldoening geeft om hiermee bezig te zijn? Haha.

klant-aan-het-woord-groene-bollenschuur-Hoveniersbedrijf-de-Rooij