Planten van bollen en knollen voor de vroege bij - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Bollen en knollen voor de biodiversiteit

Hebben we het weer over de biodiversiteit, het is zo belangrijk! Ook bollen en knollen zijn hier onderdeel van. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, een parfum voor de neus maar ook een ware snoepwinkel voor de bij. Zeker voor de hommels en bijen die in het vroege voorjaar alweer op zoek gaan naar voedsel. Bloembollen en knollen bevatten veel stuifmeel en nectar. Veel andere planten zijn op dat moment nog in rusten. De bij, hommel en de vroege vlinder halen hier veel voeding uit, waardoor ze weerstand opbouwen.

Bollen en knollen

September is de maand om te starten met de aanplant van bollen en knollen. Ze passen prima tussen de vaste planten of onder het gras. Voordat u een gazon aanlegt, plant er bijvoorbeeld krokussen en winterklokjes onder. Van het voorjaar steken zij als eerste hun kopjes boven het gazon uit. Ga voor biologische bollen en knollen. Veel soorten worden tijdens het telen ervan, bewerkt met pesticiden. Dit komt ook in het stuifmeel van de bol of knol terecht. Als de bij hiervan eet, sterft hij. Het is heel giftig en zeer slecht voor de biodiversiteit.

Welke bollen en knollen komen elk jaar terug?

Niet elke bol of knol komt elk jaar terug. De dahlia of gladiool zijn niet winterhard, maar narcissen, blauwe druifjes en krokussen kunt u in de grond laten zitten. Dit geeft door de verscheidenheid aan kleur een prachtig palet in de tuin of gazon. Als u bloembollen of knollen plant, ga dan voor de enkel bloemige. Dat zijn bloemen met een open kern, waardoor onder andere de bij goed bij de stamper en meeldraden kan komen. 

De dahlia, die wij hier in de regio zo mooi zien groeien, is een lust voor het oog. De bij houdt er minder van. Doordat de bloem dicht zit, kan de bij niet bij het stuifmeel, dat geldt ook voor de vlinders. Die hebben hier dus niets aan. Gelukkig zijn er ook dahlia’s die enkel bloemige zijn en deze zijn dan populair bij mens en dier.

Het verschil tussen bollen en knollen

Een bol bestaat uit lagen, dat noemen we ook wel rokken. Hierin zit het voedsel van de bol. De tulp is een bol maar ook de ui. De knol daarin tegen, heeft zijn voedsel in de wortels of stengels zitten. Een knol is een wortel die uitgroeit tot een bloem of iets eetbaars. Zoals bijvoorbeeld krokussen maar ook een radijs is een knol.

Verwilderingsbollen

Goede bollen zijn verwilderingsbollen zoals boshyacint, scilla, sneeuwklokje, crocus, blauwe druifjes en kievitsbloem. Deze bollen worden ook wel stinsen/stinzen beplanting genoemd. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Ook de sierui is erg in trek bij de insecten ook al bloeit deze later in het seizoen. Allium Gladiator is de meester onder de sieruien. De steel kan wel 125 cm hoog worden en steekt met kop en ouders boven alles uit. 

Wanneer bloeien de bollen

  • Boshyacint: april & mei
  • Scilla: maart & april
  • Sneeuwklokje: februari & maart
  • Crocus: februari, maart & april
  • Blauwe druifjes: maart & april
  • Kivitsbloem: april & mei
  • Sierui: juni & juli
Biologische bollen, die zonder gif zijn gekweekt kunt u onder andere kopen bij Sprinklr en Natural Bulbs.
bij op blauwe druif
citroenvlinder-op-sneeuwklokje