Paddenstoelen - opruimers van de natuur - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Opruimers in de natuur

Opruimers in de natuur: we hebben het hier over paddenstoelen. De paddenstoel ziet u vaak in de herfst terug. Juist dan zijn het ideale weersomstandigheden voor schimmels, wat paddenstoelen eigenlijk zijn. De grond is vaak nog warm, de temperatuur redelijk hoog en doorgaans valt in de herfst veel regen. Een ideale voedingsbodem voor schimmels om te groeien!

Wat doet de paddenstoel?

Paddenstoelen eten wat leeft of wat geleefd heeft. Zonder paddenstoelen verstikt het bomen- en plantenafval de bodem. De schimmeldraden van de paddenstoel eten het blad- en takkenafval op. Ze maken daar voedingsstoffen van die ze geven aan de wortels van bomen en planten. Paddenstoelen zijn dus een aanwinst voor uw tuin!

Saprofyten en parasieten

De meeste paddenstoelen helpen de natuur zogezegd een handje mee. Dit zijn de saprofyten onder de zwammen. Zij helpen mee in de kringloop van stikstof, koolstof, fosfaten en mineralen. Dit zijn de opruimers in de natuur. Maar de parasieten daarentegen kunnen juist schade aanrichten. Vooral aan bomen. Hoewel de meeste parasieten pas voorkomen op reeds verzwakte bomen, zijn er ook zwammen die een gezonde boom laten kapotgaan. Bijvoorbeeld de honingzwam.

Mycorrhiza

Naast de saprofyten en parasieten is dit het derde soort onder de zwammen. Dit zijn voor planten en bomen zeer nuttige schimmels, want ze leven in een symbiose met deze planten en bomen. Zo werkt de vliegenzwam (de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel) vaak samen met berken of sparren. De mycorrhyza nemen de suikers van de plant af en zetten deze om in voedingsstoffen voor de plant. Ook beschermen ze de wortels van hun planten tegen aanvallers in de natuur.

Paddenstoelen plukken

Een paddenstoel plukken uit angst dat deze schadelijk is, heeft weinig zin. Ten eerste zijn de meeste paddenstoelen niet schadelijk. Maar belangrijker is dat het meeste werk van een paddenstoel ondergronds plaatsvindt. Het schimmellichaam onder de grond kan zo groot zijn als een walvis.

Schimmel of zwam

De benamingen worden in het Nederlands vaak door elkaar gebruikt, maar over het algemeen zeggen we tegen de groep van lagere zwammen: schimmels, zoals bijvoorbeeld de broodschimmel. Bij de groep van hogere zwammen gebruiken we voor de zwammen met steel en hoed de naam paddenstoel en voor de zwammen zonder steel, de naam zwammen! Lees meer op de site van Natuurmonumenten.

Lees meer over nuttige beesten in de tuin: spinnen.

Paddenstoelen - opruimers in de natuur - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij - sporen van de paddenstoelPaddenstoelen - opruimers in de natuur - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij - porselein zwamPaddenstoelen - opruimers in de natuur - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij - paddenstoelen of zwam met hoedPaddenstoelen - opruimers in de natuur - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij - paddenstoelen heksenkring