Onkruid uit het verdomhoekje halen - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Wat is onkruid?

Wat is nu eigenlijk onkruid en waarom heet het zo? Onkruid is eigenlijk een ongewenst plantje in de tuin. Je vindt het niet mooi, het past niet bij de andere beplanting, kortom het is niet wenselijk. Voor u dus onkruid. In wilde, natuurlijke tuinen, oftewel ecologische tuinen, zullen veel kruiden niet beschouwd worden als onwenselijk, maar juist welkom. Terwijl in de landbouw vele kruiden echt niet wenselijk zijn, dus wordt het bestempeld als onkruid. We kunnen dat zien als economische reden.

Wat te doen met onkruid?

Dat trekken we eruit en komt in de groenbak! Het is nutteloos, toch? Zo is het niet helemaal, maar begrijpelijk dat het door veel mensen zo wordt gezien. Als een plantje niet gewenst is, het staat in de weg of het overwoekerd andere wel gewenste planten. Dan trekken we het eruit. Prima! Maar leg het terug in de tuin of  op de compost hoop. Ja, u leest het goed terugleggen in de tuin om uit te drogen en verteren. Zo bent u ecologisch aan het tuinieren. Het leven in bodem en de tuindieren zullen ervoor zorgen dat het verteert. Dat verteren vormt een humus voor de grond. Zo wordt de tuin op een natuurlijke manier ‘bemest’ met dat wat het nodig heeft. Zo maken we het onkruid toch nog nuttig.

Onkruid-teunisbloem-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
3 onkruid feitje op een rijtje:
Vlinder - schets - Hoveniersbedrijf de Rooij

1. Brandnetel:

Veel vlinders leggen hun eitjes op de brandnetel. Waarom? Omdat de rups van deze vlinder, echt niets anders lusten dan brandnetel. De atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia en de dagpauwoog, zijn dankbaar als u wat laat staan.  

Bij - schets - Hoveniersbedrijf de Rooij

2. Paardebloem:

De vroege bijen, vlinders en andere insecten hebben in het voorjaar, flink trek, zo uit hun winterslaap. Paardenbloemen zijn daarom heel belangrijk als eerste stuifmeel en nectar voorziening.

Plant - schets - Hoveniersbedrijf de Rooij

3. Zevenblad:

Waardplanten zijn voor verschillende vlinders heel belangrijk. Deze planten zijn waardevol omdat dag- en nachtvlinders hun eitjes erop afzetten. De rupsen die daar weer uit komen, doen zich te goed aan het blad om zo tot een mooie vlinder te ontpoppen.

Onkruid wieden en in de tuin laten liggen

Ik hoor u denken na het lezen van het vorige stuk. Waarom zou ik dat doen? Onkruid in de tuin laten liggen? Goede vraag. Zeker op dagen dat de zon schijnt, zorgt het gewiede onkruid ervoor dat de bodem niet uitdroogt. De zon verdroogt het onkruid en de beestjes doen de rest. De zon kan de grond zo uitdrogen, dat hemelwater er niet meer goed doorheen komt. Het is één harde oppervlakte geworden. Door het onkruid terug in de tuin te gooien, helpt het de bodem, het bodemleven en de grond voedt zichzelf.

Ook door het afgevallen blad te laten liggen, helpt u de bodem en het leven in de tuin. Hark borders dus niet kaal, maar laat het, zeker in het najaar liggen. Er wordt door veel tuinleven heel veel gebruik van gemaakt. Als slaap of schuil plek voor de winterperiode. Maar ook als voedingsbron.

Onze ecologische visie van tuinaanleg en onderhoud leest u hier.

Bodemleven

In de bodem woont en krioelt van alles, sommige krijgen hier kippenvel van. Best begrijpelijk, die kleine, snelle beestjes. Maar deze zorgen wel dat de bodem lekker luchtig blijft, door het maken van allerlei gangen. Doordat ze eten wat wij als onkruid zien, zullen ze dit uitscheiden, wat voor de planten weer voeding is. Ze houden de grond heerlijk voedzaam. Gezien veel onkruid waarbij vooral het hardnekkige, op droge en schrale grond goed groeit, zal er zo ook minder gewenste plantengroei ontstaan. Het is dus een win – win situatie. Alleen moeten wij als mens nog even wennen aan de niet strakke leeg geharkte tuinen en borders mogen best wat ‘rommelig’ zijn. Het zult u verbazen wat er allemaal op af komt hoe gezellig de tuin is met de komst van nog meer gewenste tuindieren.