Geranium, iedereen kent deze kamerplant! Maar de Geranium als tuinplant is vast niet bij iedereen bekend. Zonde want deze tuinplant is een pareltje, een aanwinst voor in de tuin.
Geranium, een vaste plant met een zeer lange bloei
Er zijn veel soorten Geranium toepasbaar voor de tuin. De meeste hiervan zijn dan ook vaste planten. Deze komen dus elkaar jaar weer terug. De absolute ‘champ’ is toch wel de Geranium Rozanne. Deze plant bloeit vanaf ongeveer mei tot en met oktober met mooie vrolijke paars/blauwe bloemen.
Onderhoudsvrij
De plant is compleet onderhoudsvrij en maakt dan ook vanzelf het gehele groeiseizoen nieuwe bloemknoppen aan. Ze doen het goed in de zon en halfschaduw, naarmate ze langer staan kunnen ze prima tegen een drogere periode.
Bodembedekker in de border
In de border wordt hij meestal toegepast als bodembedekker of prettige opvuller van de tuin. Afhankelijk van de standplaats zal deze ongeveer 40 cm hoog worden.
Border combinaties
Wij planten de Geranium Rozanne veel in combinaties met de Agastache, ook wel dropplant genoemd. Door het blad te kneuzen komt er een dropgeur vrij. Deze plant houdt van de volle zon en zijn donkerpaarse langwerpige stevige bloemen steken mooi boven de geranium uit. Salvia en Lavatera vormen ook een prachtige combinatie. Salvia Nemorosa is de bekendste Salie met paarse bloemen. Een makkelijke plant die vrijwel op elke grondsoort groeit. Lavatera Barnsley heeft wit tot zacht roze bloemen een bloemrijke aanvulling voor de tuin.
Bijvriendelijke plant
Overigens zijn bijen gek op de bloemen van de Geranium Rozanne. Net zoals de Agastache, Salvia en Lavatera passen deze planten uitermate goed in een diervriendelijke tuin. Bij de aanschaf van diervriendelijke planten is het belangrijk dat u zoveel als mogelijk kiest voor de originele en niet gecultiveerde variant. Wellicht zult u denken een plant is toch een plant. Dat klopt inderdaad, planten zijn sowieso altijd beter dan een vierkant dicht bestraten tuin. Maar als u wilt dat de planten echt wat toevoegen voor vlinders, bijen en overige insecten moeten ze nectar kunnen halen uit de bloemen. Veel gekweekte planten (gecultiveerd) zijn voor ons prachtig met heel veel bloembladeren. Door de vele bloembladeren kan de vlinder, bij of insect niet bij de stamper om nectar op te nemen, dan voegt zo’n plant niets toe voor de dieren in de tuin.
Heeft u hulp nodig met de aanplant van een diervriendelijke tuin? Neem contact met ons op en wij vertellen u er graag meer over.
Meer informatie?
Als hoveniers met een groen hart helpen wij graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Kunnen wij u helpen bij het aanleggen, renoveren of onderhouden van uw tuin? Bel dan tijdens kantooruren naar 0252-684923 of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.