Ode aan de wilg - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Ode aan de wilg (Salix)

Wilg vroegbloeier

We hebben het al vaak gehad over de vroegbloeiers in het gazon of de borders. Maar wist u dat ook de wilg van groot belang is voor de vroege ‘vogels’ onder de insecten? Wanneer de lente aanbreekt zie je de eerste katjes met hun fris gele of groene kleur al aan de wilgen hangen. Ze hebben wel duizenden katjes hangen waardoor het voor de vroege insecten een gedekte tafel is voor zowel nectar als stuifmeel. Ga maar eens in voorjaar bij een wilg zitten. U ziet bijen, hommels en zelfs dagvlinders (die overwinteren) zoals de atalanta en dagpauwoog ervan snoepen. Met zo nog heel veel andere insecten. Heeft u een tuin en overweegt u een boom te plaatsen, dan is de Salix zeer geschikt. In de zomer biedt hij schaduw, waardoor het toch al gauw een paar graden koeler is dan een parasol of schaduwdoek kan bieden. Meer weten? Neem dan contact met ons op of boek een consult bij onze ecologisch hovenier.

Tweehuizig
blog-ode-aan-de-wilg-wilg-met-doorkijk-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

Een wilg is mannelijk of vrouwelijk. Vrouwelijke wilgen hebben groene katjes met nectar. Waar de mannelijke wilgen katjes hebben met nectar maar ook meeldraden vol geel stuifmeel. Beide zijn van belang voor de eerste insecten van het jaar. Op een vroege voorjaarsdag zit een wilg vol leven.

Ook brengt de wilg in het begin van het voorjaar meteen kleur in de tuin of langs oevers. Vergeet de winter niet, waar zijn takken prachtig schitteren als er een laagje rijp op zit.

Blog-ode-aan-de-wilg-ron-snoeien-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
Vroeg vliegende insecten
Veelzijdige wilg/Salix

Voor de vroeg vliegende insecten is de wilg bijna van levensbelang omdat deze dus vol nectar en/of stuifmeel zit. Na een lange koude winter is de boom een goede bron om even flink op krachten te komen. Daarbij is voor sommige (zand)bijen de wilg een waardplant voor hun nakomelingen. Waaronder de donkere wilgen zandbij, grote zijdebij of grijze zandbij. Deze zijn bijna afhankelijk van het voedsel wat de Salix geeft voor hun larven. Deze soorten vliegen enkel in maart en april. Binnen een straal van enkele honderden meters van de Salix nestelen deze bijen in een zanderige bodem.

Blog-ode-aan-de-wilg-wilg-aan-het-water-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

De Salix is behoorlijk veelzijdig, hij geeft niet alleen voedsel aan de insecten of bied schaduw in de zomer. Maar wat dacht je van zijn lange takken. De wilg snoei je in de winter. Zijn lange takken kun je vlechten als afscheiding of maak er een takkenril van, die je elk jaar weer aanvult met zijn takken. Hier zijn kleine vogels erg blij mee als schuilplaats. Of voor de egel, die er in de winter zijn slaapplaats in maakt.