Even voorstellen: De ‘Rhamnus Frangula’ oftewel de vuilboom of sporkehout genoemd, is een echte inheemse kleine boom of grote struik. Hij komt van nature voor in koelere streken van West-Europa maar is in onze Nederlandse tuinen vrij onbekend. Misschien komt dit omdat hij onopvallend bloeit en dus niet direct veel schoonheid vertoond. Eigenlijk wordt deze struik zwaar onderschat en dat verdient hij niet. Hij heeft de natuur namelijk zoveel te bieden!
Natuurwaarde: Een vuilboom is een bladverliezende struik of kleine boom die al bloeit vanaf mei tot ver in september. Hij geeft in deze periode zoveel nectar en stuifmeel dat die dan ook heel veel bezocht wordt door verschillende insecten. Vele soorten bijen profiteren van deze mooie struik. Als je erbij staat te luisteren dan hoor je ze gewoon zoemen. Voor de bijen dus een echte aanrader. Maar er gebeurt nog veel meer met deze struik. Zo komen er veel bessen in die weer volop gegeten worden door vele vogels. Ook is de structuur redelijk dicht, zodat vogels er goed in kunnen schuilen en zelfs nog broeden.
Citroenvlinder: Maar de allermooiste eigenschap van de vuilboom is toch wel dat hij een waardplant van de citroenvlinder is. Sterker nog; geen vuilboom, geen citroenvlinder! Deze vlinder is zelfs zo soort-vast dat hij zijn eitjes alleen maar op de vuilboom en wegedoorn afzet. Dit gebeurt al vanaf maart en in juli zien we dan de nieuwe generatie van deze mooie groen/gele vlinder rondfladderen.
Combinaties: Van nature groeit de vuilboom als middenlaag langs de randen van een bos. Bij ons in de tuin kan hij in een wilde groenstrook staan of als groepje bij elkaar en zo een vogelbosje vormen. Ook als solitair in de zon heeft hij het prima naar zijn zin. In onze tuinen is het dan ook een absolute aanrader.
Wil je de natuur en vooral de bijen en vlinders een plezier doen, plant dan vooral de vuilboom. Wij proberen in onze tuinen zoveel als mogelijk de vuilboom te verwerken en zien dat hij zeer gewaardeerd wordt.
Wij zeggen: aanplanten dus!!