Ode aan de sierappel - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Even voorstellen:

De Malus ofwel de appelboom is een grote familie van kleine tot middelgrote bomen die zowel eetbare vruchten als siervruchten geeft.

Iedereen kent natuurlijk wel de meest gangbare appelsoorten als Elstar, Jonagold en Golden Delicious. Dit zijn heerlijke handappels die door de jaren heen zo veredeld zijn tot één van de populairste rassen. Er zijn wereldwijd dan ook duizenden appelrassen in alle soorten en maten. Maar wist u ook dat er veel sierappels te verkrijgen zijn die stuk voor stuk een aanwinst voor de tuin zijn? We hebben zelfs een inheemse wilde appel in Nederland, namelijk de Malus sylvestris.

Malus sylvestris, ofwel de wilde appel.

Natuurwaarde:

Maar wat kan de appelboom nou eigenlijk bijdragen aan de natuur? En wat doet hij er dan voor terug? Nou, om eerlijk te zijn veel. Zowel de sierappel als de eetbare appelbomen bloeien allemaal rijkelijk met open bloemen waar onze solitaire bijen wel raad mee weten. Vroeg in het voorjaar ontluiken de knoppen en lijken de boomgaarden geheel roze te zijn geworden. Ook de sierappels bij ons in de tuin staan er nu prachtig bij. Veel bijensoorten weten de bomen nu te vinden. Na de bestuiving vormen zich de vruchten die in het najaar weer gegeten worden door ons of door de vele vogelsoorten.

Malus ‘Golden Hornet’

Sierappels:

Voor de niet eetbare soorten is er in de loop der jaren een flinke opmars gaande. Deze worden veel gebruikt in het openbaar groen en natuurlijk in onze tuinen. Wij planten veel verschillende soorten als Red Sentinel, Golden Hornet of Evereste. Deze soorten zijn goed voor insecten en vogels en hebben ook voor ons een decoratieve waarde. Eerst een rijke bloei gevolgd door de kleine felgekleurde appeltjes die er de hele zomer aan hangen. De sierappel word niet snel hoog en blijft redelijk compact. Zo past hij dus al snel in iedere tuin.

Malus Evereste

Combinaties:

Meestal plant je de sierappel als solitair maar als de tuin het toelaat kun je er ook meerdere aanplanten. Ze zijn zelfs als leiboom te verkrijgen in diverse hoogtes en maten. Combinaties met sierheesters als vlinderstruik, sneeuwbal of hulst kan erg goed. Ook vaste planten als Verbena, Lavatera en Salvia maken een mooie combi. In onze natuurvriendelijke tuinen planten we de sierappel graag op een centraal punt, goed in het zicht.

Want zeg nou zelf; dat verdient hij toch?