Ode aan de Liguster - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Even voorstellen

De Ligustrum vulgare of op z’n Nederlands de gewone Liguster is een heester die van nature in de hele Benelux voorkomt. Hoewel de Japanse Ligustrum ovalifolium het meeste wordt toegepast, is de inheemse variant toch echter wel zo waardevol. Deze struik wordt (mits niet gesnoeid) zo’n 4 tot 5 meter hoog.

Ligustrum ovalifolium Aureum, ofwel bonte Liguster.

Hij groeit op vrijwel elke grondsoort maar heeft de voorkeur voor een kalkhoudende bodem. De soort is zeer populair om als een haag aan te planten. Vroeger werd hij vaker aangeplant dan tegenwoordig terwijl het juist een stevige en volle haag kan vormen. Misschien vind men het een beetje een huis, tuin en keuken heggetje!

Hoezo gewoontjes?

We zien de heggetjes best veel in de wat oudere wijken van onze dorpen en steden en dat is niet zonder reden. De o zo gewone liguster is dan ook ideaal om klein te houden en blijft ook in de milde winters lang groen.

Zo kun je er kleine heggetjes of een grote losse haag van maken. Allemaal afhankelijk van hoe deze onderhouden gaat worden. Als je hem wat losser laat groeien en enkel 1 keer per jaar zal snoeien dan bloeit ie ook nog met mooie witte en geurende bloemtrossen gevolgd door zwarte bessen. Heb je liever een kleinere strakke haag dan kun je hem beter 2 keer per jaar scheren. Je mist dan wel de bloemen en zo ook het waardevolle nectar en stuifmeel voor de bijen.

Natuurwaarde

Naast het bezoek van de vele honing- en solitaire bijen zijn ook de microvlinders graag geziene bezoekers van de liguster. Het is een goede waardplant voor meerdere vlindersoorten. Na de bestuiving komen de voor mensen giftige zwarte bessen, waar vogels dan weer gek op zijn. Je ziet geregeld een merel of een groepje spreeuwen een besje wegpikken. Maar niet alleen voor voedsel zijn de struiken geschikt, ook voor schuil- en broedgelegenheid zijn ze ideaal. Omdat ze zo dicht vertakt zijn kunnen er prima nesten in worden gebouwd. Wanneer er plots een kat of roofvogel verschijnt duiken de mussen snel in de dichte struiken die bijna ondoordringbaar lijken. Heerlijk veilig dus. Wanneer het gevaar geweken is steekt de eerste vogel z’n koppie naar buiten en voor je het weet vliegen ze weer gezamenlijk rond.

Ecohaag van meerdere soorten, zoals Liguster, Meidoorn en Gelderse Roos.

Combinaties

Wij gebruiken de Liguster als haag maar wat pas echt leuk is, is om hem te combineren met andere vogelvriendelijke heesters. Maak er eens een vogelvriendelijke smulhaag van. Kies soorten als: Gelderse roos, Meidoorn, Sleedoorn, Kardinaalsmuts of Vlier. Laat deze lekker los uitgroeien zodat ie ook tot bloei kan komen. Kijk eens wat een insecten en vogels hier op af komen. Op deze manier creëer je een stukje natuur in eigen tuin.

Mijn tip: vervang die Laurierhaag of die oude schutting voor een mooie “gewone” liguster en breng de natuur je tuin in!