Ode aan de Lavatera - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Lavatera: een waardevolle plant voor de tuin

Lavatera is een populaire sierplant die veel wordt gebruikt in tuinen. De plant is te herkennen aan zijn grote, roze bloemen die bloeien van juli tot oktober. Naast zijn schoonheid heeft deze plant ook veel natuurwaarde.

Een van de belangrijkste natuurwaarden van Lavatera is dat het een goede nectarbron is voor bijen en vlinders. De grote bloemen zijn een aantrekkelijke voedselbron voor deze insecten, die een belangrijke rol spelen in de bestuiving van planten. Het kan dus helpen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten.

Tuindieren

Daarnaast is Lavatera een goede schuilplaats voor insecten en andere dieren. De dichte bladeren bieden een beschutte plek om te nestelen en te schuilen voor roofdieren. Ook vogels vinden Lavatera een aantrekkelijke plant. 

 

Blog-ode-aan-de-lavatera-zonnestraal-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
Lavatera burgundy wine
Blog-ode-aan-de-lavatera-border-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
Hier is de Lavatera mooi gecombineerd met de Liatris

De Lavatera is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen. Deze plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en vruchtbare, goed doorlatende grond. Verder is deze plant niet veeleisend in onderhoud en hoeft niet vaak gesnoeid te worden.

Als je op zoek bent naar een mooie en waardevolle plant voor je tuin, is Lavatera een goede keuze. De plant is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke bijdrage aan de natuur.

Tips van onze tuinecoloog

Tips voor het planten en onderhouden van Lavatera

  • Plant Lavatera in de volle zon.
  • Zorg voor vruchtbare, goed doorlatende grond.
  • Zet de Lavatera op een drogere plek in de tuin, ze houden niet van te nattige grond.
  • Geef de plant in de winter wat extra bescherming tegen vorst.
  • Snoei de plant in het voorjaar terug op een halve meter om de vorm te behouden. Niet tot het kale hout terugsnoeien. Er moeten nog enkele uitlopers zijn. 
  • Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.
  • Plaats naast de Lavatera ook inheemse plantsoorten aan, zoals: Salvia, Geranium en kruiden voor een betere biodiverse balans.