Ode aan de Knautia - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Ode aan de Knautia

De Knautia arvensis, ook wel beemdkroon genoemd, is een vaste plant die eigenlijk wel een keer in het zonnetje gezet mag worden. Vandaar onze ode aan de Knautia. Het is namelijk één van de beste planten voor insecten. Zo is zij in trek bij veel vlinders en bijensoorten. De Knautia is een plant die op de rode lijst van beschermde soorten staat en is dan ook in Nederland zeldzaam. Het grootste verspreidingsgebied is Limburg. Hier komt dan ook de Knautiabij voor. U begrijpt het al, dat de bij zeldzaam is. Deze bij haalt zijn voedsel bijna uitsluitend uit de Beemdkroon. Wanneer er geen Beemdkroon is, zijn er ook geen Knautiabijen. Zo simpel kan het soms zijn. De laatste jaren zijn de bijen wel wat noordelijker gevonden, waarschijnlijk vanwege de klimaatverandering. De Knautiabij is een zandbij en maakt zijn nest in de bodem in de buurt van zijn waardplant.

Ode-aan-de-Knautia-wilde-bloemborder-met-beemdkroon-margriet-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
Ode-aan-de-Knautia-Knautia-met-groot-koolwitje-Hoveniersbedrijf-de-Rooij
Ode-aan-de-Knautia-wilde-bloemborder-met-beemdkroon-silene-margriet-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

Er zijn verschillende soorten Knautia’s waarvan de ‘Macedonica’ waarschijnlijk het meest in de tuinen gebruikt wordt. Ze bloeien vanaf begin juni tot en met september. Ze kunnen gerust 1.5 meter hoog worden. Zet de plant dan ook wat achterin de border en niet vlak langs een pad.

Qua ecologie is de Knautia arvensis het meest aantrekkelijk omdat dit de enige inheemse variant is. Van nature groeit deze graag tussen de grassen, in een weide gebied of langs de rivieren. Hij kan zich dan ook weleens wat wild gedragen. De Knautia past dan niet helemaal in een nette aangeharkte tuin. De Knautia kan zich soms uitzaaien en als zij het naar haar zin heeft, ook flink uitgroeien. Ze wordt ook veel aangetroffen in de betere zadenmengsels.

Ode-aan-de-Knautia-Bij-hommel-op-Knautia-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

Mag de tuin wat losser zijn en ook echt waarde bieden voor de natuur? Plant dan zeker de Knautia aan. Kijk eens op een zonnige dag wat een leven deze plant allemaal aantrekt.

Het zal u niet verbazen dat wij deze plant in bijna elke tuin toepassen.
Het is een echte natuurtopper!!