Ode aan de grote kaardebol... - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De grote kaardebol oftewel ‘Dipsacus Fullonum’ zoals hij zo mooi heet, is een sierlijke 2-jarige plant die van oorsprong uit Noord-Afrika komt en al tijden in gematigde streken voorkomt.

Het is een bijzondere plant vanwege zijn statige vorm en het feit dat hij in de bladoksels water vast houdt. Hij kan een hoogte van 80 tot 150 centimeter behalen en groeit graag op klei- en leemgronden.

Kaardebol zomerbeeldHij bloeit heel bescheiden in een lila kleur en begint met bloeien vanaf het midden van de kegel naar beneden en boven. De bloeimaanden zijn juli, augustus en september. De grootste sierwaarde is toch wel het winterbeeld. De bloem is dan ook als droogbloem in huis neer te zetten.

De bloemhoofdjes van de kaardebol werden in de Middeleeuwen gebruikt voor het ruwen van gevolde wollenlaken, hiertoe werden een aantal van deze kaardebollen in een kruisvormige houten houder bevestigd. Later zijn er zelfs speciale machines ontwikkeld voor het ruwen van weefsels met behulp van de kaardebol. De bloemhoofdjes werden daartoe op stalen pennen geregen. Een dergelijke machine staat nog opgesteld in het Nederlands Textielmuseum te Tilburg. Als wolkaarde is de weverskaarde nooit gebruikt. De stekels van deze zaadbol zijn daar niet sterk genoeg voor.Kaardebol winterbeeld

De weverskaarde werd vroeger in de Vaucluse (Zuid-Frankrijk) veel verbouwd en geëxporteerd naar onder meer Nederland, Rusland en Japan. Honderden hectaren waren in Zuid-Frankrijk in de 19e en 20e eeuw in productie. In 1862 was dat nog maar 2326 hectare. Na 1968 was er nog één firma die de weverskaarde kon leveren, maar dat bedrijf sloot in 1985.

De grote kaardebol heeft een hoge natuurwaarde; veel bijen en hommels weten de kaardebol te vinden. Wanneer de zaden rijpen zijn de putters en distelvink er ook erg blij mee.

Qua uitstraling past de grote kaardebol goed in een verwilderde tuin of in een bloemenweide met wilde bloemen. Het aanplanten kan het beste in oktober gebeuren, zodat de bol zich goed kan ontwikkelen en daarmee in de zomermaanden het beste tot zijn recht komt. Onze leverancier van planten, bomen en bloemen Coen van Dijk in Nieuwveen kan deze eyecatcher leveren voor in uw tuin.

Wilt u meer advies over deze prachtige bloeier? Neem dan contact met ons op!