Ode aan de Dropplant - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De Dropplant, of Agastache foeniculum, is een bekend kruid van de Lamiaceae of muntfamilie. Sommige mensen noemen hem ook wel eens Anijshos. Hij komt oorspronkelijk uit het noordwesten van de VS, waar hij zich over de prairies verspreidt. Hierdoor ontstaan  er enorme grote gebieden met deze prachtige plant, echter is de plant ook in Nederland in grote getale te vinden.

Waar komt de naam vandaan?

De naam van de plant is enigszins verwarrend, omdat deze plant noch anijszaad (Pimpinella anisum), noch steranijs (Illicium verum) noch hysop (Hyssopus officinalis) is. Waarom behoort het dan toch tot deze familie? Dit komt omdat de Agastache foeniculum echt een muntachtige geur en smaak heeft, hierdoor wordt het veel in de medicijnen gebruikt. De bloesem wordt vaak gegeten als een salade garnering en verse of gedroogde bladeren kunnen worden gebrouwen tot een rustgevende thee.

Thee van (gedroogde) Agastache
Bron: Tuincentrum Pelckmans

Ideaal voor de dieren

Een bloeiende Agastache foeniculum is een favoriet van bestuivende insecten, vooral honingbijen, en de zaden trekken een verscheidenheid aan vogels aan. Deze plant groeit rechtop uit kleine zaadjes die langzaam verankerd raken met de grond. Wanneer de plant groter wordt, kan hij gemakkelijk worden verdeeld om elders te planten. Mocht je nog vrienden hebben die ook van tuinieren houden dan is dit een leuke cadeautje.

Het drogen van de Agastache foeniculum

Gedroogde bloemen van de Agastache foeniculum behouden hun mooie lavendelkleur en milde geur. En als je graag je eigen thee zet, moet je er zeker voor zorgen dat je wat bladeren gebruikt bij het zetten. Ideaal voor alle mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van muntgeurige planten in de tuin. Een uitstekend alternatief voor de reguliere lavendel en muntplanten.

Gedroogde Agastache
Bron: Etsy

Dropplant in uw eigen tuin

Wilt u nu ook graag een dropplant in uw tuin? Dat kan! Een dropplant houdt van een ’tuin op het zuiden’, dus een zon-rijke tuin is een must. De dropplant houdt er letterlijk niet van om in de schaduw van een andere plant of boom te staan. Een echte spotlight-pakker! Wel laat ze zich goed combineren in de tuin tussen andere beplanting, dus in de border heeft deze heerlijk ruikende plant het goed naar haar zin.

Zorg er wel voor dat tijdens de warme dagen de dropplant niet uitdroogt, ze heeft behoefte aan een goede hoeveelheid water. In de herfst en winter gedijt ze goed bij een grond vrij van teveel regen en sneeuw. De dropplant is dus een plant voor de liefhebber, gezien ze toch wel iets meer eisen stelt dan de gemiddelde plant.

Meer informatie over dit zoetje van een plant? Neem dan contact met ons op!