Nestkast - Hoveniersbedrijf de Rooij Nestkast - Hoveniersbedrijf de Rooij

Nestkast

Nestkast

Waarom een vogelhuisje of nestkast?

Vogels zorgen voor sfeer in uw tuin.  Ze komen om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen.

Zorg voor variatie aan beplanting. Planten bieden zaadjes om te eten. Bomen bieden bescherming en soms ook fruit. Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten en wormen die er in leven en die ze tot voedsel dienen. Zorg in ieder geval voor veel verschillende bloeiende en zaadvormende planten; dit zijn bijna altijd ‘gedekte tafels’ voor vogels.

Nestkast

Een nestkast voor vogels om te schuilen en om een nestje in te maken, geeft veel leven in de tuin. Het af en aan vliegen wanneer er jongen zijn, is een leuk gezicht. Ook als u geen tuin hebt, kunt u een nestkast ophangen.

Op welke plek hang ik een vogelhuisje / nestkast?

De plek is belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus een rustige locatie die veilig aan te vliegen is, is cruciaal. Verder is het belangrijk dat een nestkastje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind. Katten mogen er uiteraard niet bij kunnen. Sommige soorten wonen liever ver uit elkaar, sommige soorten wonen juist liever in groepen.

Wat is het juiste nestkastje of vogelhuisje?

Ze zijn er in vele vormen en maten, en in diverse uitvoeringen voor de verschillende soorten vogels. Zo is een kastje met een opening van:

  • 26-28 mm gunstig voor verschillende soorten mussen. 
  • 32mm is voor de koolmees en boomklever geschikt.
  • 35mm voor de bonte vliegenvanger en de veld- en huismus.
  • 48 mm is voor bijvoorbeeld het roodstaartje goed.
  • Maar denk bijvoorbeeld ook aan de zwaluw. Deze nestelt het liefst onder een dakpan. Deze kunt u makkelijk vervangen als uw dakpan er niet geschikt voor is.

Huismussen nestelen in groepjes bij elkaar in gaten en kieren onder dakpannen. Ook nestkastjes bij elkaar geplaatst bieden ruimte aan een kleine kolonie mussen. De openingen van de nestkastjes kunnen het beste naar verschillende kanten geplaatst worden.

De pimpelmees en koolmees maken graag gebruik van boomholtes en van holtes in muren. Maar ze broeden ook graag in schuurtjes en nestkasten. Mezen zijn gauw bang, dus hang de nestkast op een rustige plek met bomen of struiken in de buurt.

Zelf maken?

U kunt een vogelhuisje ook makkelijk zelf maken. Een goed bodemoppervlak is 13x13cm en een goede hoogte 24 cm. Het mooiste is als het dakje wat afloopt. Maak daarom de achterzijde 28cm hoog en de voorzijde 24cm. Laat het dakje wat oversteken. Boor in de vloerplaat een paar kleine gaten voor ventilatie en zorg dat je het kastje open kunt maken zodat je het in het najaar kan schoonmaken.