Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Nadat wij een programma van de BBC hadden gezien waarin het nut van biodiversiteit in tuinen belicht werd, waren wij om! Onze wilde tuin moest sowieso flink opgehoogd worden, aangezien het stuk grond waar we op wonen verzakt is, en we speelden al met de gedachte van een volledige tuinverbouwing. Dat programma heeft ons het laatste zetje gegeven om tot actie over te gaan. Zo ben ik gaan zoeken naar een hovenier in de regio die kennis van zaken heeft en kwam ik uit bij Hoveniersbedrijf de Rooij. Wat heel leuk is, is dat je bij hun bedrijf tuinen kunt bekijken. Zo weet je precies wat het bedrijf kan en laten ze gelijk een realistisch beeld zien van hoe jouw tuin eruit kan komen te zien. Van Rens leerden we dat de bloemen die wij hadden vooral waren gekozen op uiterlijk en niet heel insect-vriendelijk zijn, omdat bijen en hommels niet goed de nectar kunnen bereiken. Naar precies deze kennis was ik op zoek. Rens heeft ons, in samenwerking met Natuurlijk Tuinontwerp, geweldig geadviseerd over welke beplanting bijdraagt aan onze lokale biodiversiteit. Bij het tuinontwerp ontvingen wij het beplantingsplan. Dit beplantingsplan bevat een overzicht van de planten die zijn aangeplant inclusief de originele Latijnse namen. Het advies van Rens over het onderhoud van de planten heb ik er direct bijgeschreven en zo kan ik het beplantingsplan als naslagwerk gebruiken, ontzettend handig!

Onze wensen

We hadden eigenlijk meerdere wensen voor onze tuin. De belangrijkste was dat deze zo natuurvriendelijk mogelijk moest worden. Daarmee kwam wel het probleem dat onze prachtige esdoorn verwijderd zou moeten worden, evenals de rododendron. Nou heeft de esdoorn nog bij mijn moeder in de tuin gestaan, dus vond ik dit ontzettend zonde. Mijn dochter heeft net een huis gekocht mét tuin, dus met behulp van de Rooij staan mijn geliefde esdoorn en rododendron nu bij haar in de tuin! Prachtig dat dit mogelijk was. We hadden ook al een bijenhotel, maar deze was behoorlijk oud en de bijtjes voelden zich hier duidelijk niet thuis. We hebben het vervangen voor een nieuw exemplaar welke we op een goede plek in de tuin hebben geplaatst, namelijk tussen de bloemen en in de buurt van onze nieuwe vlinderstruik. Nu zie ik allemaal insecten die lekker bezig zijn met het bestuiven van beplanting en op zoek zijn naar een kamertje in ons hotel [lacht].
Verder hebben we een mooi bubbelend waterelement tussen de bloemen geplaatst, waar de vogeltjes kunnen drinken. Heel leuk is dat om te zien. Door een knik in het looppad hebben we meer privacy gecreëerd: wanneer al onze planten en bloemen volgroeid zijn, zitten we heerlijk uit het zicht op onze nieuwe bank. In het ontwerp is ook rekening gehouden met de stand van de zon; we wilden tot zo laat mogelijk van de zon genieten en op de plek waar de laatste zonnestralen neerdalen, staat nu een stoere houten bank. Als laatste wens wilde ik nog goed bij de planten rondom de schutting kunnen komen om ze te snoeien. Rens stelde voor staptegels neer te leggen en kwam met het idee van boomschijven. Dit past perfect bij de sfeer van de nieuwe tuin, dus ik vond het helemaal leuk!

Bijzondere omstandigheden

Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om complimenten te maken naar het team. Ze zijn tijdens de Corona-crisis bij ons langsgekomen en hebben perfect rekening gehouden met onze veiligheid en gezondheid. Mijn man en ik behoren tot de risicovolle doelgroep en maakten ons van tevoren een beetje zorgen. Het team van Rens heeft goed afstand gehouden en professioneel gehandeld in deze lastige tijd. Daarnaast waren ze ontzettend enthousiast en overduidelijk vakkundig. Mijn complimenten!