Hoveniers met een groen hart 

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Bel ons

(0252)-684923

Gratis downloads

E-book ecologisch tuinieren

Bel ons:

(0252) – 684923

Meer dierenleven in je tuin? Zo doe je dat!

Rens de Rooij in een tijdschrift

Meer dierenleven in je tuin, hoe doe je dat? Dat was de vraag van redactrice Annemarie Görts aan Rens. Voor de special ‘TUINontwerp’ van het blad Tuinseizoen was Annemarie op zoek naar iemand die haar alles kon vertellen op het gebied van dierenleven in de tuin, het vermeerderen hiervan en hoe kleine aanpassingen al heel veel winst opleveren. Annemarie heeft na de tips van Rens zelfs het gaashekje achter haar ligusterhaag verwijderd zodat egels haar tuin kunnen betreden!

Om u ook de mogelijkheid te geven om het interview na te lezen hebben wij deze hieronder voor u uitgelicht:

Interview:

Roodborstjes, mussen, putters en gierzwaluwen komen er graag, net als allerlei andere vogels. Ook voor vlinders, egels, kikkers en vleermuizen is de diervriendelijke showtuin van hovenier en tuinvogelconsulent Rens de Rooij een paradijsje. Als geen ander weet hij hoe je een groene, levendige tuin kunt creëren.

Wanneer ben je je gaan richten op groene, levendige tuinen?

“Ongeveer tien jaar geleden ben ik me meer gaan specialiseren in diervriendelijke tuinen. In die tijd kwamen er meer en meer geheel bestrate tuinen en dat is niet de reden waarom ik ooit hovenier wilde worden. De basis van een tuin moet de beplanting zijn, en dan ook nog planten waar vlindertjes en bijtjes iets aan hebben.”

Waarom kiezen voor zo’n tuin?

“Een levendige tuin met een gevarieerde beplanting is echt het thema van deze tijd. Want het geeft veel biodiversiteit en een hoop leven in de tuin zoals insecten en bijen. Als je alle Nederlandse tuin aan elkaar zou leggen dan zou je één groot natuurgebied krijgen. Maar we moeten de tuin dan wel groener maken.”

Hoe ziet een levendige, groene tuin eruit?

“Denk aan een tuin die grotendeels is beplant, maar dan wel met een natuurlijke beplanting waar vogels, vlinders en andere insecten wat aan hebben. Met maximaal een derde bestrating, de rest moet beplant zijn. Ook water in de tuin is belangrijk, dat kan een vijver zijn, maar ook een waterschaal. Water trekt leven aan; vogels komen er op af om te drinken of te badderen. En bij een natuurlijke vijver met wat keien en mos kan een kikkertje zich goed verschuilen. Verder is het belangrijk om het juiste groen te kiezen. Plant geen hortensia’s, rododendrons of coniferen maar kies voor inheemse planten. Dat zijn planten die hier van nature voorkomen, ze voegen meer toe dan uitheemse planten. Nou ja, een vlinderstruik bevat dan wel weer veel nectar voor vlinders maar over het algemeen hebben insecten meer aan inheemse planten zoals Malva en ooievaarsbek. Je kunt ook veredelde soorten nemen maar kies dan wel voor open bloemen en niet voor dubbele bloemen.”

Waarmee kun je al een groot effect bereiken?

“Als de tuin grotendeels bestraat is, haal dan aan de randen wat tegels eruit en plant hier wat besdragende struiken. Of haal wat tegels bij de gevel weg en zet er klimplanten neer om de tuin wat groener te maken. Plant bijvoorbeeld klimop, deze is groenblijvend en daar houden vogels van, want ze kunnen erin nestelen. Aan het einde van het seizoen bloeit klimop waar insecten weer blij mee zijn. Om hem in bloei te laten komen, moet je de klimop dan niet te veel knippen. Ook wilde wingerd is heel geschikt. Deze kan erg wild zijn, maar geeft wel snel resultaat. Hij klimt omhoog via zuignapjes, maar deze zijn niet schadelijk voor de voegen. Ook vuurdoorn groeit uit tot een dichte struik die beschutting biedt aan vogels; ook maken ze er vaak nesten in. Bovendien zijn ze dol op de bessen. En klimhortensia is voor vogels geschikt vanwege de dichtheid van de struik, maar deze heeft verder weinig te bieden.”

Wat te doen als je al een groene tuin hebt?

“Vraag jezelf dan af ‘heb ik de juiste soorten in de tuin staan?’. Een olijfboom doet bijvoorbeeld niet zoveel voor de biodiversiteit, plant dan liever een meidoorn. En heb je al veel planten voor bijen en vlinders in je tuin, plaats dan een insectenhotel. Bijen nestelen in de holle buisjes van bijvoorbeeld bamboe of riet. Andere insecten overwinteren hier in. Het aantal insecten zijn de afgelopen jaren drastisch verminderd dus zo help je ze een handje.”

Vergt zo’n levendige tuin veel onderhoud?

“Nee, juist niet! Een groene, levendige tuin vraagt juist minder onderhoud dan een steriele tuin. Je moet niet alles netjes willen hebben maar laat de boel de boel. Laat het blad in de borders liggen en maak een paar rommelhoekjes van hopen blad en takken. Insecten zitten hier graag in, en roodborstjes, winterkoninkjes én egels gaan hier op zoek naar insecten.”

Je bent ook tuinvogelconsulent. Wat houdt dat in?
“Sinds een jaar ben ik inderdaad tuinvogelconsulent bij de Vogelbescherming. Dat betekent dat ik advies geef aan mensen die meer vogels naar hun tuin willen lokken. Leuk om te doen en het ligt natuurlijk in het verlengde van mijn werk als groene hovenier.”

Bron: TUINontwerp 2019, magazinespecial TuinSeizoen – Tekst: Annemarie Görts – Foto’s: Maartje de Rooij – Locatie: Diervriendelijke showtuin, Hillegom.

Meer informatie?

Als hoveniers met een groen hart helpen wij graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Kunnen wij u helpen bij het aanleggen, renoveren of onderhouden van uw tuin? Bel dan tijdens kantooruren naar 0252-684923 of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.

Deel dit artikel

Ook interessant

eco-hovenier-rens-plant-af-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

Interview Groene Sector Vakbeurs

Rens is geïnterviewd voor de Groene Sector Vakbeurs. Hieronder kunt u het interview nalezen. “Klanten meenemen in het verhaal” Zo lang als hij zich kan herinneren, is Rens de Rooij gek op planten en dieren. Hij is een echte natuurliefhebber.

Lees verder »
Diervriendelijke inspiratie tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

“Plant eens een eik”

Het enthousiasme voor natuurlijke tuinen spat ervan af bij hovenier Rens de Rooij uit Hillegom. Vol vuur spreekt hij over het nut van inheemse planten, planten die van nature in Nederland voorkomen, zoals smeerwortel en grote kattenstaart, en die zo

Lees verder »