Kleur in de winter - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Kleur in de winter

Het is koud en guur, het waait en regent veel. Vanuit de woonkamer kijk je een bruine, dorre en sombere tuin in. Van beide worden wij niet blij. Maar goed een egel overwintert, door onder het gevallen blad zijn winterslaap te doen. Om vervolgens bij de eerste zonnestralen van het voorjaar te ontwaken. De egel slaat de winter gewoon over, dat zit er voor ons niet in. Maar hoe geven we nu kleur in de tuin als het winter is?

Wat geeft kleur in de tuin?

Het is lastig, veel inheemse planten of heesters verliezen nou eenmaal hun blad. Dit kun je ook zien als een soort winterslaap van de plant. Immers planten bloeien niet voor ons, maar voor hun eigen voortbestaan. Wees kritisch als u langs de borders in de tuin loopt, niet alles wat er verdort en sneu uitziet is direct dood. Ook vaste planten kunnen er zo bijliggen. De charme van elk seizoen maakt de tuin mooi. Zeker als u de meerwaarde kent van een natuurlijke tuin. Door enkele kleurrijke winter planten aan te brengen maakt de tuin elk seizoen interessant.  

Als we het dan over kleur hebben, kent u de Cornus ‘alba’ Sibirica? Deze verliest zijn blad maar de takken hebben een heldere rode kleur wat niet verdwijnt! Het is werkelijk een schilderij als de sneeuw elk takje bedekt. Hedera kan in de winter een prachtige groene bekleding vormen voor uw schutting of als groenblijvende bodembedekker. Ook zijn er heesters die niet alleen groen blijven, maar ook nog zorgen voor nectar voor de vroege bij.

Voorbeelden van groenblijvende heesters zijn:

  • Aucuba
  • Andromeda
  • Buxus 
  • Cotoneaster
  • Calluna (struikheide)
  • Ilex
  • Liguster
  • Photinia
kleur-in-de-winter-cornus-hoveniersbedrijf-de-Rooij

Wat doet het voor de biodiversiteit?

Bedenk wel dat meer kleur in de winter, vaak minder kleur in de zomer betekent. Veel winterbloeiende heesters zijn in de zomer gewoon groen en hebben dan weinig toegevoegde waarde voor bijen en vlinders. Het is dus belangrijk om het evenwicht tussen winterbloeiers en zomerbloeiers goed in de gaten te houden. Planten die in de zomer uitbundig bloeien, geven de tuin kleur en voeding voor de tuindieren. Veel van deze planten bloeien nog lang, vaak tot de eerste (nacht)vorst. Ook laatbloeiers als Asters, Verbena en vroegbloeiers, als Heide en longkruid in de lente. Zo wordt de bloei periode over het jaar verdeeld. Door hier rekening mee te houden bij het aanleggen van de tuin, zo voorkom je dus een lange dorre, bruin uitziende wintertuin. Maar goed bruin is er in vele kleuren, de vorst kan ook mooie sculpturen met ijskristallen geven.

https://hoveniersbedrijfderooij.nl/
Spinwebben