In de winter is het koud en guur. Het waait en regent veel. Vanuit de woonkamer kijkt u een bruine, dorre en sombere tuin in. Daar worden we niet blij van. Terwijl de egel overwintert door onder het gevallen blad zijn winterslaap te doen, wachten wij met smart op de eerste zonnestralen die het voorjaar doen ontwaken. Hoe fijn zou het zijn als we in de winter een beetje kleur in de tuin konden aanbrengen? Goed nieuws: dat kan! Lees snel meer.
Wat geeft kleur in de tuin?
In de winter is het lastig, veel inheemse planten of heesters verliezen nou eenmaal hun blad. Dit kun je ook zien als een soort winterslaap van de plant. Immers planten bloeien niet voor ons, maar voor hun eigen voortbestaan. Wees kritisch als u langs de borders in de tuin loopt, niet alles wat er verdord en sneu uitziet is direct dood. Ook vaste planten kunnen er zo bijliggen. De charme van elk seizoen maakt de tuin mooi. Zeker als u de meerwaarde kent van een natuurlijke tuin. Door enkele kleurrijke winter planten aan te brengen maakt u de tuin elk seizoen interessant.
Als we het dan over kleur hebben, kent u de Cornus ‘alba’ Sibirica? Deze verliest zijn blad maar de takken hebben een heldere rode kleur wat niet verdwijnt! Het is werkelijk een schilderij als de sneeuw elk takje bedekt. Hedera kan in de winter een prachtige groene bekleding vormen voor uw schutting of als groenblijvende bodembedekker. Ook zijn er heesters die niet alleen groen blijven, maar ook nog zorgen voor nectar voor de vroege bij.
Voorbeelden van groenblijvende heesters zijn:
- Aucuba
- Andromeda
- Buxus
- Cotoneaster
- Calluna (struikheide)
- Ilex
- Liguster
- Photinia
Wat doet het voor de biodiversiteit?
Bedenk wel dat meer kleur in de winter, vaak minder kleur in de zomer betekent. Veel winterbloeiende heesters zijn in de zomer gewoon groen en hebben dan weinig toegevoegde waarde voor bijen en vlinders. Het is dus belangrijk om het evenwicht tussen winterbloeiers en zomerbloeiers goed in de gaten te houden. Planten die in de zomer uitbundig bloeien, geven de tuin kleur en voeding voor de tuindieren. Veel van deze planten bloeien nog lang, vaak tot de eerste (nacht)vorst. Ook laatbloeiers als Asters, Verbena en vroegbloeiers, als Heide en longkruid in de lente. Zo wordt de bloei periode over het jaar verdeeld. Door hier rekening mee te houden bij het aanleggen van de tuin, zo voorkom je dus een lange dorre, bruin uitziende wintertuin. Maar goed bruin is er in vele kleuren, de vorst kan ook mooie sculpturen met ijskristallen geven.
Meer informatie?
Als hoveniers met een groen hart helpen wij graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Kunnen wij u helpen bij het aanleggen, renoveren of onderhouden van uw tuin? Bel dan tijdens kantooruren naar 0252-684923 of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.