Interview - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

'Klanten meenemen in het verhaal'

Zo lang als hij zich kan herinneren, is Rens de Rooij gek op planten en dieren. Ik ben een echte natuurliefhebber. Al op jonge leeftijd had hij zijn eigen moestuin, mét volière en sloot hij zich aan bij natuurorganisaties. Dat hij van groen zijn werk zou maken, lag dan ook in de lijn der verwachting. Uiteindelijk heb ik pakketten voor het hoveniers vak gekozen.

In de loop der jaren is daarbij de focus steeds meer komen te liggen op dingen bouwen. Het vak is behoorlijk breed geworden, van vlonders en schuttingen maken tot terrassen aanleggen.

Word vooral enthousiast van hat groene aspect en heb altijd al iets gewild met de ecologische kant van de tuin. De laatste tien, twaalf jaar ben ik als bedrijf gaan specialiseren. Op dit moment doe ik een tweejarige opleiding ecologie, super interessant. De kennis die ik opdoe, neem ik mee.

Het gesprek aangaan

De Rooij heeft de biodiversiteit in de tussentijd, waarin hij werkt de laatste jaren achteruit zien gaan. Het gaat best slecht met de Nederlandse natuur. Toen ik dertig jaar geleden stageliep, zag je op een gemiddelde vlinderstruik zomaar vijftig vlinders zitten. Nu zitten er op vijf vlinderstruiken maximaal drie vlinders. Dat is een groot verschil. Hetzelfde geldt voor bijen, die zie je veel minder in de tuin, maar ze zijn wel heel belangrijk voor ons voortbestaan

Blog-intervieuw-Vlinder-Dagpauwoog-op-Buddleja-hoveniersbedrijf-de-rooij
Blog-intervieuw-Rens-gesprek-klant-hoveniersbedrijf-de-rooij.

In de gesprekken met klanten dat kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven en verenigingen van eigenaren, vraagt hij dan ook altijd aandacht voor de natuur in de tuin. Ik ga het gesprek aan en leg uit waarom planten en beestjes in de tuin belangrijk zijn. Ik ben daar zelf heel gepassioneerd over en dan merk ik al snel dat ze dat verhaal erg interessant vinden.

In feite kun je bij je thuis of bij het bedrijf een klein stukje natuur creëren en daarmee een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Zo probeer ik mensen daar anders naar te laten kijken.

Natuur inclusief ontwerpen

In de ontwerpen die De Rooij voor zijn klanten maakt, probeert hij op verschillende manieren de biodiversiteit te stimuleren. “Een ideale tuin is niet helemaal afgesloten, maar biedt ruimte voor doorgangen, zodat bijvoorbeeld egeltjes zich van de ene naar de andere tuin kunnen verplaatsen. Een haag is dus beter dan een schutting, waarmee je alles afsluit. Verder moet de tuin voor minimaal twee derde van het oppervlak uit groen bestaan en slechts een derde deel verhard zijn. Belangrijk is ook om met inheemse planten te werken die samenwerken met Nederlandse insecten en zo elkaar versterken. Ik kijk ook altijd naar de omgeving. Aan de kust kies je voor beplanting die daar past, en die is anders dan in het midden van het land. Ook kijk je naar het type vogels in de omgeving en wat zij eten, zodat de beplanting daar op aansluit. Het hemelwater kun je opvangen in een wadi, als daar ruimte voor is, en daarin gebruik je planten die van veel water houden. Door de randen af te werken met keitjes en stammetjes, zorg je ervoor dat dieren, zoals egeltjes, gemakkelijk het water in en uit kunnen.”

Blog-intervieuw-Rens-leem-bijenhotel-hoveniersbedrijf-de-rooij
Blog-intervieuw-Rens-groen-dak-hoveniersbedrijf-de-rooij
Blog-intervieuw-Rens-nestkast-ophangen-hoveniersbedrijf-de-rooij

De gevel benutten

Er zijn ook andere manieren om water op te vangen. Denk aan een regenton, waarin je water verzamelt waarmee je in drogere periodes de planten water kunt geven. Of een regenschutting, wat eigenlijk een verzameling van kleine waterbuffers is, met onderaan een kraantje. Daar kun je al snel een kuub water in opvangen.

De Rooij ziet ook in de gevel goede mogelijkheden om de biodiversiteit te stimuleren. Hang een bijenhotel op, een nestkast voor vogels en een vleermuiskast, als daar ruimte voor is. Dat zijn mooie middelen om de natuur in je tuin te ondersteunen.Verder biedt ook het dak mogelijkheden voor vergroening. Tegenwoordig zijn er prachtige constructies voor groene daken, en op het dak van de schuur zou je bijvoorbeeld sedum kunnen aanbrengen.

Met zijn werk hoopt De Rooij een bijdrage te leveren om de natuur weer een beetje beter te maken. Dat is belangrijk voor nu en voor de toekomst. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen ook van de natuur kunnen genieten.

Interview geschreven door Monique Ooms voor de groene sector vakbeurs