Hoveniers met een groen hart 

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Bel ons

(0252)-684923

Gratis downloads

E-book ecologisch tuinieren

Bel ons:

(0252) – 684923

Interview Groene Sector Vakbeurs

eco-hovenier-rens-plant-af-Hoveniersbedrijf-de-Rooij

Rens is geïnterviewd voor de Groene Sector Vakbeurs. Hieronder kunt u het interview nalezen.

"Klanten meenemen in het verhaal"

Zo lang als hij zich kan herinneren, is Rens de Rooij gek op planten en dieren. Hij is een echte natuurliefhebber. Al op jonge leeftijd had hij zijn eigen moestuin, mét volière, en sloot hij zich aan bij natuurorganisaties. Dat hij van groen zijn werk zou maken, lag dan ook in de lijn der verwachting. Uiteindelijk heeft hij voor het hoveniersvak gekozen.

In de loop der jaren is daarbij de focus steeds meer komen te liggen op dingen bouwen. Het hoveniersvak is behoorlijk breed geworden, van vlonders en schuttingen maken tot terrassen aanleggen.

De Rooij wordt vooral enthousiast van het groene aspect van zijn werk en heeft altijd al iets gewild met de ecologische kant van de tuin. “De laatste tien, twaalf jaar ben ik als bedrijf gaan specialiseren. Op dit moment doe ik een tweejarige opleiding ecologie, super interessant. De kennis die ik opdoe, neem ik mee naar de tuinen van onze klanten.”

Het gesprek aangaan

De Rooij heeft de biodiversiteit de laatste jaren achteruit zien gaan. “Het gaat best slecht met de Nederlandse natuur. Toen ik dertig jaar geleden stageliep, zag je op een gemiddelde vlinderstruik zomaar vijftig vlinders zitten. Nu zitten er op vijf vlinderstruiken hooguit drie vlinders. Dat is een groot verschil. Hetzelfde geldt voor bijen, die zie je veel minder in de tuin, maar ze zijn wel heel belangrijk voor ons voortbestaan.”

In de gesprekken met klanten, dat kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven en verenigingen van eigenaren, vraagt hij dan ook altijd aandacht voor de natuur in de tuin: “Ik ga het gesprek aan en leg uit waarom planten en beestjes in de tuin belangrijk zijn. Ik ben daar zelf heel gepassioneerd over en dan merk ik al snel dat ze dat verhaal erg interessant vinden. In feite kun je bij je thuis of bij het bedrijf een klein stukje natuur creëren en daarmee een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Zo probeer ik mensen daar anders naar te laten kijken.”

Blog-intervieuw-Rens-gesprek-klant-hoveniersbedrijf-de-rooij.
Blog-intervieuw-Vlinder-Dagpauwoog-op-Buddleja-hoveniersbedrijf-de-rooij

Natuurinclusief ontwerpen

In de ontwerpen die De Rooij voor zijn klanten maakt, probeert hij op verschillende manieren de biodiversiteit te stimuleren. Een ideale tuin is niet helemaal afgesloten, maar biedt ruimte voor doorgangen, zodat bijvoorbeeld egeltjes zich van de ene naar de andere tuin kunnen verplaatsen. Een haag is dus beter dan een schutting, waarmee je alles afsluit. Verder moet de tuin voor minimaal twee derde van het oppervlak uit groen bestaan en slechts een derde deel verhard zijn.

Belangrijk is ook om met inheemse en natuurondersteunende planten te werken, die samenwerken met Nederlandse insecten en zo elkaar versterken. De Rooij: “Ik kijk ook altijd naar de omgeving. Aan de kust kies je voor beplanting die daar past, en die is anders dan in het midden van het land. Ook kijk je naar het type vogels in de omgeving en wat zij eten, zodat de beplanting daar op aansluit. Het hemelwater kun je opvangen in een wadi, als daar ruimte voor is, en daarin gebruik je planten die van veel water houden. Door de randen af te werken met keitjes en stammetjes, zorg je ervoor dat dieren, zoals egeltjes, gemakkelijk het water in en uit kunnen.”

Blog-intervieuw-Rens-groen-dak-hoveniersbedrijf-de-rooij
Blog-intervieuw-Rens-nestkast-ophangen-hoveniersbedrijf-de-rooij

De gevel benutten

De Rooij vervolgt: “Er zijn ook andere manieren om water op te vangen. Denk aan een regenton, waarin je water verzamelt waarmee je in drogere periodes de planten water kunt geven. Of een regenschutting, wat eigenlijk een verzameling van kleine waterbuffers is, met onderaan een kraantje. Daar kun je al snel een kuub water in opvangen.”

De Rooij ziet ook aan de gevel goede mogelijkheden om de biodiversiteit te stimuleren: “Hang een bijenhotel op, een nestkast voor vogels en een vleermuiskast, als daar ruimte voor is. Dat zijn mooie middelen om de natuur in je tuin te ondersteunen. Verder biedt ook het dak mogelijkheden voor vergroening. Tegenwoordig zijn er prachtige constructies voor groene daken, op het dak van de schuur zou je bijvoorbeeld sedum kunnen aanbrengen.” Vanzelfsprekend werkt De Rooij voor de afwerking zo veel mogelijk met duurzame materialen. “Daarin maken we bewuste keuzes. Tegelijkertijd moet je ook kijken naar de toepassing. Eikenhout is duurzaam, maar houdt het niet lang vol in de grond. Daarvoor kun je beter kiezen voor gecertificeerd tropisch hardhout.”

Met zijn werk hoopt De Rooij een bijdrage te leveren om de natuur weer een beetje beter te maken. “Dat is belangrijk voor nu en voor de toekomst. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen ook van de natuur kunnen genieten.”

Interview geschreven door Monique Ooms voor de Groene Sector Vakbeurs

Meer informatie?

Als hoveniers met een groen hart helpen wij graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Kunnen wij u helpen bij het aanleggen, renoveren of onderhouden van uw tuin? Bel dan tijdens kantooruren naar 0252-684923 of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.

Deel dit artikel

Ook interessant

Diervriendelijke inspiratie tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

“Plant eens een eik”

Het enthousiasme voor natuurlijke tuinen spat ervan af bij hovenier Rens de Rooij uit Hillegom. Vol vuur spreekt hij over het nut van inheemse planten, planten die van nature in Nederland voorkomen, zoals smeerwortel en grote kattenstaart, en die zo

Lees verder »