Insectenhotel - Hoveniersbedrijf de Rooij Insectenhotel - Hoveniersbedrijf de Rooij

Insectenhotel

Insectenhotel

Een insectenhotel is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten. Het is een door de mens met natuurlijke materialen gebouwde overlevingsplaats. Deze zijn er op gericht om insecten te laten overwinteren. Met name lieveheersbeestjes en vlinders, maar ook solitaire bijen maken hier graag gebruik van.

Soorten insectenhotel

Een warme en beschutte plaats zoals een gevel of haag op het zuiden blijkt geliefd bij insecten. Ook stapels dood hout zoals takkenwallen of takkenrillen zijn een geschikte schuilplaats voor veel insecten en andere kleine dieren.

Vorm en standplaats van een insectenhotel zijn bepalend voor welke insecten er gebruik van zullen maken. Alleen al bijvoorbeeld een muurtje van los gestapelde stenen of oude dakpannen is voor veel kruipende dieren al een goede plek.

Speciaal geconstrueerde insectenhotels bestaan uit verschillende delen die zoveel mogelijk soorten dieren een plek geven om te overwinteren. Naast houtblokken en stenen met boorgaten kunnen gebundelde bamboestengels of rietstengels ook dienst doen. Door de stengels bij een knoop af te knippen, ontstaan er kokertjes met een gesloten achterzijde.  

Juiste omgeving

Het insectenhotel kan het beste geplaatst of opgehangen worden op een zonnige plek richting het zuiden. Met veel bloemen in de directe omgeving. Er komen geen bijen of andere insecten op hotels af, gericht naar het noorden of hangend in de schaduw. Een werkend hotel gaat gemiddeld een jaar of 2/3 mee. Deze wordt dan minder geschikt door schimmels en door de werking van het hout.

Insectenhotel zelf maken

De Vlinder of bijen stichting adviseert om een insectenhotel aan te schaffen bij een erkend bedrijf. Dit omdat er veel slechte insectenhotels in de handel zijn. Die trekken niet of nauwelijks insecten aan omdat ze niet juist gemaakt zijn. Deze insectenhotels worden vaak als decoratie opgehangen en worden er dennenappels, slakkenhuisjes, houtblokjes, plankjes en zaagsel in de hotels verwerkt.