Ik ben verliefd geworden op de plek - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Hoe het begon

Wat doe je als je je vleugels uitslaat binnen de Amsterdamse ring?
Dan vlieg je uit naar een piepklein dorpje wat omringd wordt door duingebied, weilanden en bos.
En zo gemoedelijk als dit klinkt, zo gemoedelijk is het daar.   

Het was ook daar waar een tuin met een oud huis erin te koop stond. En zo’n tuin… die vind je niet in Amsterdam. De koop werd beklonken, de aannemer gecontracteerd en er werd maanden lang flink verbouwd: achtergevel eruit, aanbouw eraan en alles wat zich tussen de muren bevond, werd opgeknapt. Het was, zoals bewoonster Janouk verwoordt, een ‘pittige tijd’.

Graag buiten

Ze vertelt: “Ik ben verliefd geworden op de plek. Op de ruimte, de tuin. Precies naar deze buitenruimte waren we op zoek. We leven graag en veel buiten, dus toen we op zoek gingen naar een koopwoning, had ‘buiten’ de hoogste prioriteit. We zagen de potentie van deze plek. In tegenstelling tot velen, denk ik. Omdat we snel uit Amsterdam weg wilden, hebben we ons eerst geconcentreerd op de verbouwing van het huis. Toen dat eenmaal in afrondende fase kwam, wilde ik toch ook wel de tuin aanpakken. We hadden het huis immers gekocht voor de buitenruimte. Dat ging niet zonder twijfel, hoor! Want ja, zo’n verbouwing kost altijd meer dan begroot, een tuin aanleggen is best duur en ons budget is niet eindeloos.

Levendige tuin

Ik ben toen bewust op zoek gegaan naar hoveniers die met een groen hart tuinen aanleggen. Dat wil zeggen: natuur ondersteunend, vogelvriendelijk en zodanig dat een tuin interessant is voor andere beestjes. Ik wilde heel graag een levendige tuin en had een hele lijst gemaakt met dingen die ik graag terug wilde zien. Nog geen tekening, trouwens, omdat ik het leuk vind om de creativiteit van hoveniers te ervaren. Via NL Greenlabel heb ik 3 hoveniers uitgekozen waarmee ik gesprekken gevoerd heb. Met Rens klikte het heel goed en hij begreep direct wat ik wilde. We zaten zelfs zo op één lijn dat hij een groot deel van mijn lijstje afgewerkt had voordat ik mijn lijstje had opgesomd! Ik heb hem nog wel even mijn hele waslijst nagestuurd. Haha.

Ontwerp

Waaruit die waslijst bestond? Uit onder andere een waterplekje voor de vogels, een stukje bloemrijk gras, smulhaagjes voor de vogeltjes, plekjes voor de konijnen, een moestuin, organische vormen, glooiingen en plekken waar insecten en vogels kunnen schuilen en nestelen.
Met mijn lijst en de aantekeningen van Rens is Maartje, van Natuurlijk Tuinontwerp gaan tekenen. Na slechts een paar keer heen en weer mailen was het ontwerp (in 2 en 3D) precies zoals ik voor ogen had: alle dingen die ik graag wilde, zaten erin. Qua ontwerp hadden ze carte blanche. Ook tijdens de aanplant, trouwens. Want op het moment dat er ter plekke iets bedacht werd wat nog beter was dan het digitale ontwerp, dan werd dat -na overleg- uitgevoerd. Rens is dan ook goed los gegaan. Haha. Hij vond het heel fijn om tijdens het aanplanten de tuin nog meer vorm te geven.  

Nu, na de winter, zien we de tuin opkomen. De bollen lopen uit, de planten lopen uit, er komen overal knoppen in. Het is verrassend hoe mooi de tuin zich ontwikkelt.  

Ook kan ik altijd bellen of appen bij vragen die ik heb. Ik ben nog maar een beginnende tuinier; ik moet nog heel veel leren en heb ook heel veel vragen. Ik vind het dan ook heel fijn om iemand met zoveel verstand over ecologische tuinen een berichtje te kunnen sturen. Rens en zijn team zijn super behulpzaam.

Ik-ben-verliefd-geworden-op-de-plek-Klant-aan-het-woord-Kelderman