Hoe overwintert een vlinder
Vlinders overwinteren op verschillende manieren, afhankelijk van de soort. De meeste vlinders die in Nederland voortplanten zijn trekvlinders. Deze trekken in de herfst naar het zuiden, op zoek naar warmere streken. Ze keren in het voorjaar weer terug naar Nederland om te gaan paren.
Sommige vlinders zoals de dagpauwoog overwinteren, als volwassen dier, in Nederland. Ze zoeken een beschutte plek op, zoals een boomholte, een schuur of kelder. Op deze plek kunnen ze de koude wintermaanden overleven door hun metabolisme te vertragen en hun lichaamstemperatuur te laten dalen.
Andere vlinders, zoals het koevinkje en het oranje zandoogje overwinteren als rups. Ze zoeken een beschutte plek op, zoals een blad of een tak en spinnen daar een cocon om zich heen. In deze cocon kunnen ze de koude wintermaanden overleven in een soort winterslaap.
Een vierde groep vlinders zoals de distelvlinder of koolwitje overwinteren als ei. De eitjes worden in de herfst gelegd op een veilige plek zoals een blad of een tak. Deze vlinders leggen hun eitjes op de voor hun waardplant. Dit omdat de rups kieskeurig is, in wat het eet. In de lente komen de eitjes uit en beginnen de rupsen te eten
Wat kunt u doen:
Wat wij kunnen doen voor vlinders is ervoor zorgen dat ze een plek hebben om te overwinteren:
- Hang een vlinderkastje op in uw tuin. De juiste vlinderkasten zijn beschikbaar bij Vivara.
- Zorg voor beplanting in verschillende bloeitijden. Zo kunnen vlinders het hele jaar door nectar vinden.
- Zorg voor warme en zonrijke hoekjes in de tuin. Ze hebben zonlicht nodig om op te warmen en actief te zijn.
- Laat bladeren en takken in uw tuin liggen. Vlinders gebruiken deze materialen om cocons te spinnen.
- Vermijd het gebruik van pesticiden: Pesticiden zijn schadelijk voor mens en dier.
- Creëer een beschutte plek waar ze kunnen overwinteren.
Beplanting
Maak een vlindertuin van inheemse planten en bloemen. Liefst een mix van inheemse en natuurondersteunende planten. Deze zijn aantrekkelijker voor vlinders dan exotische planten. Voorbeelden: look zonder look, brandnetel, vuilboom, pinksterbloem, wilde peen, hulst en klimop.
Nectarrijke bloemen zijn ook belangrijk. Enkele voorbeelden van nectarrijke bloemen: vlinderstruik, sedum, lavendel, verbena, koolzaad en spoorbloem.