Heester - Hoveniersbedrijf de Rooij Heester - Hoveniersbedrijf de Rooij

Heester

Heester

Wat is een heester?

Een heester is een plant of eigenlijk een struik, waarvan er geen duidelijke stam is. Een boom heeft 1 stam wat vertakt in takken. Bij heesters komen er meerdere stengels uit de grond. Deze stengels verhouten snel en daar komt dan weer een bloem of blad aan. Een heester zou u dus kunnen zien als een struik. Makkelijk voor een afscheiding of extra privacy.

Groen blijvende heester:

Ook zijn er soorten die wintergroen zijn (niet bladverliezend). Maar dat zijn er maar enkele. Inheemse planten/struiken verliezen eigenlijk altijd hun blad.

In de winter verliezen planten en bomen hun blad en sterven vaste planten af. Een tuin kan hierdoor erg saai worden. Door het planten van wintergroene heesters zorg je in de winter toch nog voor wat kleur in de tuin.

Onderhoud:

Een heester laat zich makkelijk onderhouden. Bladverliezende heesters die in zomer en/of najaar bloeien snoeit u ruim voor de bloei, maar pas als het weer al wat beter is: kort na 1 maart en nooit tijdens een vorstperiode. Snoei eraf wat erbij gegroeid is. Sommige heesters, zoals de vlinderstruik (Buddleja davidii), worden dan heel kort gesnoeid. Ongeveer 30 cm boven de grond.

Soorten heesters:

  • Buddleja davidii, vlinderstruik, niet groenblijvend
  • Viburnum opulus, sneeuwbal, niet groenblijvend
  • Hedera arborescens, ( struik hedera ) groenblijvend en de laatste bijen eten het sap van het blad.

Natuurwaarde van de heester: Heesters hebben verschillende waarden voor de natuur. De vlinderstruik zegt het al, deze trekt vlinders aan. Ook is het mooie plant om privacy te creëren of een grote hoek makkelijk te beplanten. Hedera leent zicht goed als klimplant voor een groene afscheiding. Ook vogels en egels vinden er een schuil of slaapplek. Ook de hommel die zich in december nog kan laten zien, vindt de sap van het blad erg lekker. De heester heeft bijna het hele pakket voor de natuur.