Hagen
Vaak kiest men toch voor een houten erfafscheiding. Kijkt u eens naar een groene afscheiding, een haag bijvoorbeeld. Een haag is goed voor de biodiversiteit. Ook zorgt het voor verkoeling doordat bladeren water verdampen.
Haag als schuilplaats
Een haag is een zeer goede schuilplaats voor vogels en insecten. Daarnaast biedt het ook voedsel voor deze dieren. U zou kunnen kiezen voor eetbare bessenstruiken om zo er ook nog wat van mee te pikken. Ook biedt de haag een fijne doorgang voor egels. Die in uw tuin de slakjes weer graag eten.
Soorten hagen
Doordat een haag diep wortelt, heeft deze minder snel last van droogte. Wat voor soort haag ziet u vaak?
- Lijsterbes ( vooral voor de lijster)
- Braam, heerlijk ook voor u zelf
- Vlier
- Kardinaalsmuts
- Haag beuk
Hagen met bessen geven de vogels voedsel. Hagen met stekels bieden een mooie schuilplaats voor broedende vogels. U kunt ook kiezen om de haag niet uit 1 soort te laten bestaan maar bijvoorbeeld aan 4 of 5 verschillende soorten. Zo biedt u voor alles wat.
Kies bij voorkeur voor inheemse hagen. Welke soorten geschikt zijn ligt aan de bodem, de ligging van de tuin en de waterstand. Een groene hovenier kan u het beste een advies geven.
Functie van de haag
Voor alles wat in de grond staat, zorgt het voor een betere doorworteling en voor meer opnamecapaciteit van regenwater. Ook zijn hagen of struiken goedkoper dan schuttingen.
Onderhoud Als u een relatief jonge haag plant, heeft deze veel water nodig om goed aan te slaan. U kunt de bodem bedekken met balderen of compost. Snoeien is het best in het groei seizoen. Half maart – oktober. Hoe vaker u snoeit, hoe strakker en dichter deze wordt. Dat komt omdat op de plek van snoeien deze hier gaat vertakken. Bij een jonge beuk of haagbeuk, kan na het snoeien, het jonge blad verbranden. Dat wordt vanzelf weer groen. Om het te voorkomen kunt u het beste bij een bewolkte dag snoeien.