Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

“De groene tuin geeft ons nieuwbouw huis kleur”

Wat voor u telt, zijn natuurlijk onze resultaten. En die laten wij maar wat graag aan u zien. Het liefst niet zelf, maar via onze klanten. Zij zijn uw meest betrouwbare bron. In dit stuk vertelt mevrouw Van de Voort uit Warmond over de recente aanleg van haar nieuwe tuin:

Lekker moment van de dag

Een kopje koffie drinken in je tuin terwijl je kijkt naar al het groen en leven om je heen. Voor ons is dat een heerlijk moment van de dag sinds de aanleg van onze nieuwe tuin. Daarvoor was het een typische ‘nieuwbouw tuin’: kaal en onpersoonlijk. Ook keken wij uit op een muur met een groot grijs vlak. Niet echt uitnodigend dus.

Dezelfde groenvisie

Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een hovenier die onze tuin kon omtoveren in een fijne, natuurlijke plek met veel groen én die werkt vanuit een groenvisie die bij ons past. Wij voelen veel voor een ecologische manier van werken, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving en organismen die daar leven. Bij Hoveniersbedrijf Rens de Rooij hebben wij die match gevonden.

Met passie

Rens en zijn medewerkers vertellen gepassioneerd over hoe planten en dieren elkaar in leven houden en hoe je dit kunt stimuleren door bepaalde elementen en materialen aan je tuin toe te voegen. De bloemen, planten en bomen die zijn geplaatst bieden beschutting, voedsel en nestgelegenheid, waardoor vlinders, egeltjes, puttertjes en bijen vanzelf de weg naar onze tuin vinden.

Ook de afwatering van onze tuin is goed. We hebben bestrating laten plaatsen voor het pad richting ons schuurtje en voor het terras, maar verder niet. Daardoor heeft het water voldoende mogelijkheden om weg te lopen en in de grond te trekken, bijvoorbeeld in het gras.

Laten keuze aan jou

Wat wij als heel fijn hebben ervaren, is dat de hoveniers passend, vakkundig en gratis advies geven, maar de keuze wel altijd aan ons hebben gelaten. Zo wilde ik in eerste instantie graag een Magnolia in de tuin vanwege de prachtige stam. Rens gaf aan dat deze niet veel bijdraagt aan de inheemse natuur, maar dat het prima is om een boom of plant te planten gewoon omdat deze mooi is. Ze zijn dus een duidelijke voorstander van een groene tuin die iets bijdraagt, maar het wordt je niet opgedrongen.

Zo hebben wij er, in samenspraak met de buren, ook niet voor gekozen om het grijze vlak waar wij tegenaan kijken te bedekken met klimop. Uiteindelijk is hiervoor een passende oplossing gevonden: een beuk op stam wordt geleid om de aandacht weg te trekken.

Verschil direct te zien

Het is leuk om te zien dat de tuin meteen doet wat je hoopt. De eerste vogeltjes en bijtjes zijn al gespot en ook voelen de vlinders zich overduidelijk aangetrokken door de vlinderstruik. Dat is het gevoel dat we wilden, een levendige tuin. Verder zal al het groen de komende maanden en jaren verder groeien en karakter krijgen. Onze Blauwe Regen wordt bijvoorbeeld geleid om over de pergola boven de poortdeur te groeien. Ik kan niet wachten tot dat vorm krijgt.

 

 

 

 

 

De foto van de tuin is op de dag van oplevering gemaakt. Na enkele weken hebben de eerste dieren zich al laten zien in de tuin. Door het aanbrengen van natuur ondersteunende beplanting trek je snel en eenvoudig dieren naar de tuin.