Groene omgeving is gezond - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Groene omgeving is gezond

Een groene omgeving is gezond voor jong en oud. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid groen in de woonomgeving en de gezondheid van de lokale bevolking. Mensen hebben een aangeboren liefde voor de natuur. Veel groen geeft ons minder stress en helpt ons sneller genezen.

Meer groen in de stedelijke omgeving

Wereldwijd ziet men de noodzaak in van meer groen. Juist ook in de steden. Ook in Nederland wordt geïnvesteerd in een groene omgeving. In veel steden wordt gewerkt aan groene buitenspeelruimtes. Dit geeft minder stress en wordt ook educatief ingezet. Kinderen worden zo van jongs af aan vertrouwd gemaakt met de natuur.

Natuur als medicijn

In de jaren 70 werd al aangetoond dat de wildernis een herstellende functie voor onze geest heeft. Een groene omgeving is gezond voor lichamelijk herstel en vermoeidheid. Mensen die hard werken en veel blootstaan aan stress herstellen sneller en raken minder vermoeid met veel groen in hun omgeving. Dit geldt ook voor patiënten die herstellen van een ziekte. Hiervoor hoef je niet per se naar een bos, maar ook uit het raam kijken naar veel groen levert dit resultaat al op.

Biodiversiteit en ecosysteemdiensten

Biodiversiteit en ecosysteemdiensten zijn sleutelbegrippen voor een duurzame samenleving. Onder biodiversiteit verstaan we alles wat leeft. Tot een ecosysteem wordt bijvoorbeeld bodem, water en lucht gerekend. Beiden kunnen niet zonder elkaar. De afnemende biodiversiteit in de afgelopen decennia heeft een nadelig effect op onze gezondheid. Het tast onze geestelijke gezondheid aan en geeft meer kans op overgewicht en hart- en vaatziektes. Een groene omgeving is gezond en helpt ons deze ziektes bestrijden.

Van schoolplein tot verzorgingstehuis

Een groene omgeving is gezond voor iedereen. Het zet aan tot sociaal contact en stimuleert tot bewegen. Door een ruimte groen in te richten stimuleer je het gedrag van mensen. Overheden zijn zich hier goed van bewust en leveren een belangrijke bijdrage aan het groen inrichten van hun omgeving. Maar iedereen kan hieraan zijn steentje bijdragen. Denk aan veel groen in uw tuin. Door ons hiervan bewust te zijn kunnen we veel welvaartsziekten bestrijden. Het levert een positieve bijdrage aan het lichamelijk en geestelijk welbevinden van iedereen in onze omgeving.

Lees meer over het belang van een groene omgeving op de website van de Gezondheidsraad en een ander interessant artikel in de krant Trouw: Brief 90 hoogleraren: ‘Maak Nederland koploper in de nieuwe, groene economie’.