Het groene gevaarte van de Randstad - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Het groene gevaarte van de Randstad

Het groene gevaarte van de Randstad worden deze vogels ook weleens genoemd: de halsbandparkiet. Deze parkiet is een uitheemse diersoort die zich in rap tempo uitbreidt en zich voornamelijk nestelt in grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Maar op dit moment verspreiden de parkieten zich ook naar andere grote steden waaronder Haarlem, Leiden, Alkmaar of Alphen aan de Rijn.

Oorsprong

De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Afrika. In Nederland werd deze opvallende groene parkiet in kooitjes gehouden in de jaren ’60. De vogels konden zo nu en dan ontsnappen en soms lieten mensen ze zelf vrij. De meeste vogels zouden sterven zonder hulp van buitenaf als ze gewend zijn om gevoederd te worden in een kooi. Zo niet de halsbandparkiet. Deze vogel is ijzersterk en kan zich goed aanpassen.

Vijand of vriend

De vogel valt met zijn opvallende groene kleur snel op en sommige mensen zien het als een schattig dier, maar hij is niet door iedereen geliefd. Het groene gevaarte van de Randstad neemt de plaats in van inheemse diersoorten zoals de specht. Er is concurrentie bij het zoeken naar nestruimte. Het is een brutale vogel die goed tegen de kou kan en eet brood, zaden, fruit en allerlei voer dat de mensen neerzetten voor bijvoorbeeld mezen. Ook fruittelers zijn niet blij met de groene parkieten. Ze pikken gaatjes in het fruit waardoor de vrucht gaat rotten. Daarnaast tasten ze verschillende landbouwgewassen aan. Tevens zijn ze heel luidruchtig en zorgen zo voor veel geluidsoverlast.

Aantal

Sinds 2000 is de populatie snel toegenomen. Zo vliegen er in Nederland nu rond de 12.000 halsbandparkieten rond. Buiten de stadsgebieden komen de vogels nauwelijks voor. Ze broeden waar veel voedselaanbod is. Ze weten zich in de steden goed te handhaven omdat er in de meeste tuinen veel voer is en in de bebouwde kom ook veel sierappels voorkomen. Dankzij al dat voer kunnen ze koude winters goed overleven.

Bestrijding

Landbouwbedrijven die veel last hebben van de halsbandparkiet zetten nu soms al akoestische en visuele afweermiddelen in, zoals flapperlint, holografische tape, vogelafweerpistolen en knalapparaten. Of dit ook voor uw tuin een goede oplossing is valt te bezien, want het risico is dat u hiermee ook andere vogels wegjaagt. Zolang het er niet te veel zijn, kunt u het beste genieten van de parkiet die op zijn eigen brutale wijze een plekje in onze steden heeft veroverd.

Lees meer over nestkasten ophangen.