Gerommel in de tuin, daar is de egel! - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Wat een gerommel

Wat een gerommel in de tuin, tussen de ‘rommel’. Al die vallende blaadjes vormen een deken op de grond. Het lijkt wel te bewegen. Wat is dat? Dat gerommel en misschien ook wel wat geknor, is van een egel! Deze zoekt tussen de rommel naar eiwitrijke maden, vette wurmen en slakken. Zo, die zijn ook weer opgeruimd. Het natuurlijke proces van de herfst en de winter is begonnen. De rommel ruimt zichzelf op, het ecologisch evenwicht in de tuin. De insecten snoepen van het gevallen blad en de egels eten weer de insecten op.

Hulp voor egels

Egels zijn een beschermde diersoort. Ze kunnen daarom in de herfst en winter best een beetje hulp krijgen. Tegenwoordig zijn veel tuinen omheind met dichte schuttingen die tot aan de grond reiken. De egel kan zo maar moeilijk een rustig plekje vinden om te overwinteren. Een ‘egelgat’ in de poortdeur of in de schutting zou al helpen, zeker als de buren ook meedoen. Zo kan de egel van tuin naar tuin. Lekker scharrelen en de bladeren die wij, onterecht zien als rommel, gebruiken om er onder te neuzelen. Ze zoeken naar eten en een beschutte plek om te overwinteren. Ook kunt u ze helpen door wat katten- of hondenbrokken neer te zetten en water. GEEN melk, want hier kunnen ze niet tegen!

Hoe kan de egel in mijn tuin overwinteren?

Het zal u niet ontgaan zijn dat egels van rommel houden. Georganiseerde rommel wel te verstaan. Veeg het gevallen blad op een hoop in een hoek van de tuin. Maak verschillende groene afvalhoekjes. Veel insecten zullen de rommelhoek bezoeken, wat zo de egel een gespreid bedje geeft. Eten in bed, wie doet dat niet. Ook kunt u op een rustige en beschutte plek in de tuin een egelhuisje plaatsen. Egels zijn schuwe dieren, zorg ervoor dat andere dieren of kinderen niet in de buurt kunnen komen van het egelhuisje. De egelbescherming kunt u daar over adviseren.

Wanneer kan ik de egel verwachten?

Vanaf ongeveer oktober gaan egels zich klaar maken voor de winter. Het gerommel gaat dan vaak beginnen. Ze zoeken naar vette en eiwitrijke insecten om een goede vetlaag op te bouwen. Om zo hun winterslaap door te komen. Als ze een plek hebben gevonden die niet op de tocht staat, droog, beschut en flink rommelig, grote kans dat ze bij u inchecken.

Het is dus nu de tijd om alles op te maken of rommelig te maken. De bladeren in de hoek en de insecten laten gaan. Geen gif! Wacht nu rustig af hoe de insecten het groenafval doen verteren en de egel zich te goed doet aan die sappige en knapperige slakken. Rond april vertrekt de egel weer. Wat laat hij achter? Een opgeruimde tuin! U heeft er (bijna) niets aan hoeven doen! De egel is u dankbaar en zal van het najaar uw tuin weer bezoeken. Zeker als er weer van die heerlijke slakken zijn. Uw tuin is door de natuur vanzelf weer opgeruimd. Waar wij van de eerste warme lentezon kunnen genieten.  

Wat is een prairie tuin? Afbeeldingsresultaat voor prairie tuin In een prairietuin worden allerlei soorten grassen, bloemen en planten door elkaar aangeplant. Daardoor oogt de tuin zeer natuurlijk, wild zelfs. Toch is de prairietuin, die ook wel bloemenweide of bloementuin genoemd wordt, het resultaat van een goed ontwerp en een doordachte plantenkeuze.
Wat is een prairie tuin? Afbeeldingsresultaat voor prairie tuin In een prairietuin worden allerlei soorten grassen, bloemen en planten door elkaar aangeplant. Daardoor oogt de tuin zeer natuurlijk, wild zelfs. Toch is de prairietuin, die ook wel bloemenweide of bloementuin genoemd wordt, het resultaat van een goed ontwerp en een doordachte plantenkeuze.