Gemeente groene groenstroken - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Groenstroken

Openbare groenvoorzieningen. De meesten passeren dit soort stukjes niemandsland dagelijks. Ze vallen vaak niet zo op; ze ‘zijn’ er gewoon. Maar wist je dat deze ‘gewoontjes’ ingerichte perkjes heel geschikt zijn voor het verlevendigen van de buurt? En dat er gemeenten zijn die buurtinitiatieven ondersteunen die graag bijdragen aan de verhoging van de biodiversiteit in gemeentegroen?
Hanneke Lankveld trok de stoute (werk)schoenen aan en klopte aan bij Gemeente Heemstede. De groenstroken achter haar huis konden wel wat meer levendigheid gebruiken vond ze.

Ouderwets groen

Ze vertelt: “Ik woon inmiddels zes jaar met veel plezier in Heemstede. Achter ons huis is een pleintje waar kinderen spelen. Het pleintje is van het soort ‘ouderwets groen’: prima om een bal in te knallen, maar verder niks. Ik heb toen de gemeente gebeld om te vragen of dat niet anders kan, de inrichting van zo’n pleintje. Dat kon, zei de gemeente. Toen ben ik gaan rondvragen en ben ik via een omweg bij Rens terecht gekomen. In mijn rol als energiecoach kwam ik bij een dame die een prachtige voortuin had. Ik vroeg haar wie haar voortuin aangelegd had en noemde de naam Rens de Rooij. Vervolgens heb ik Hoveniersbedrijf De Rooij gebeld en hen over onze plannen verteld. Rens is bij ons langs geweest en heeft naar aanleiding daarvan een aansprekend ontwerp gemaakt.

Spelende kinderen

Er zijn vier verschillende groenstroken op het pleintje en samen met Rens hebben we bedacht om eerst één groenstrook te adopteren van de gemeente. Dan krijg je een tegeltje en een overeenkomst voor groenonderhoud. Het ontwerp is zowel bij- als vlindervriendelijk én robuust. Er spelen immers kinderen, dus het groen moet tegen een stootje kunnen. Het ontwerp en de samenwerking viel zo in de smaak, dat de hoveniers inmiddels ook bij andere buren bezig zijn om de tuinen in te richten. Het bedrijf heeft er leuke projecten aan overgehouden. Haha.

Natuurvriendelijker

Naast het ontwerp van onze eerste geadopteerde groenstrook, zijn er ontwerpen gemaakt voor de andere groenstroken. Om die ontwerpen te realiseren hebben we wat meer tijd nodig; het vergt immers een iets ander budget vanuit de gemeente. Zij halen de bestaande perken leeg, waarna wij, de bewoners, deze samen met de hoveniers beplanten. Een handige bijkomstigheid van Hoveniersbedrijf De Rooij is dat zij veel ervaringen hebben met het samenwerken met gemeentes. Dat zorgt ervoor dat het project prettig verloopt.

Wat Rens zo goed doet, vind ik, is dat hij heel goed luistert naar wat je zegt en op heel natuurlijke manier tips geeft over hoe je nóg natuurvriendelijker kunt zijn. Het viel mij op dat hij dat niet doet voor het geld, maar echt vanuit passie. Heb je ooit iemand op een charmante manier horen vragen om ook eens na te denken over schimmels? Rens kan dat, charmant zijn over schimmels. 
Dat communicatief vaardige zie je ook terug in de ontwerpen die hij maakt. Wat ik daarbij overigens erg grappig vind, is dat hij niets door je strot duwt, maar dat je uiteindelijk toch alles overneemt wat hij aandraagt.
Ik ben heel blij met dit hoveniersbedrijf. Net als mijn buurtgenoten. En de gemeente. Ik kijk er dan ook naar uit om de rest van het pleintje eveneens goed onder handen te nemen.”

gemeente groenstroken - echinacea border - hoveniersbedrijf de Rooij