Gazon - Hoveniersbedrijf de Rooij Gazon - Hoveniersbedrijf de Rooij

Gazon

Gazon

Gras

Veel mensen kiezen voor echt gras in de tuin. Het is relatief goedkoop en het legt makkelijk weg. Voor spelende kinderen is het ideaal. Het is een mooie zachte ondergrond en in de zomer heerlijk om op te zonnen. Het geeft de tuin een mooie en natuurlijke uitstraling.

Voordelen gazon

Ook voor het regenwater is het fijn om een gazon te hebben. Het gazon of grasveld heeft meer voordelen zoals dat regenwater gemakkelijk door het gazon heen kan zakken. Zo vult het grondwater zich goed aan en helpt het verdroging en wateroverlast te voorkomen. Ook geeft het natuurlijke verkoeling. Gazon wordt doorgaans minder warm dan tegels. Het is heerlijk toeven op een grasveld. Gevoels- en omgevingstempratuur zullen daardoor minder zijn. 

Onderhoud gazon

In het voorjaar is het de beste tijd om het gazon te onderhouden. 1x per jaar, in het voorjaar, haalt u het mos er tussen uit. Waarna u het verticuteerd. Verticuteren is kleine gaatjes in het gazon prikken. Het ziet er in het begin misschien niet heel mooi uit, maar dat zal snel verbeteren. Kale plekken kunt u inzaaien met extra graszaad. Waarna u het gazon natuurlijk bemest. Een koemestkorrel is hier heel geschikt voor. Houdt de bodem goed vochtig zodat het nieuwe graszaad goed kan ontkiemen. Mocht het in het voorjaar nog lang koud zijn, houdt u dan in de gaten dat het minstens 10 dagen boven de 10 graden is. Check ook de bodem van de tuin. Het gazon is gebaad bij een hoge zuurgraad (PH-waarde). Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u uw gazon bekalken. Kalk zorgt namelijk voor een hoger zuurgraad.  

Gazon maaien Dat is toch wel het grootste struikelblok om een gazon neer te leggen. Dat maaien! Maaien hoeft niet! Wat zegt u? Maaien hoeft niet. Maait u niet, dan zal het gazon een weelde worden van wilde bloemen. Houdt u het toch liever iets strakker, dan is 1x in de 10 à 14 dagen voldoende. Hark niet al het gemaaide gras weg, maar laat een groot gedeelte liggen. Dit is weer voeding voor het gazon. In de zomer zou u nog eens kunnen bemesten. Mocht de zuurgraad onder de 5,5 zijn, kunt u in het najaar nog eens kalk strooien. Door in het najaar een speciale najaar meststof te strooien, gaat het gras sterk de winter in en het voorkomt overvloedig veel mos groei.