Gazon onderhoudsbeurt - Hoveniersbedrijf Rens de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Het vroege voorjaar is de beste periode om uw gazon eens een flinke onderhoudsbeurt te geven. Door met regelmaat uw gazon te verzorgen blijft deze mooier en langer gezond. Vergeet niet dat uw gazon niet het eeuwige leven heeft. Na gemiddeld 8 jaar dient uw grasmat vernieuwd te worden.

Stap 1: Verticuteren
Met een verticuteermachine of hark kunt u het mos uit uw gazon verwijderen. Verticuteren heeft namelijk niet alleen het doel om het mos uit een gazon te verwijderen maar ook dode grassprieten en zorgt ervoor dat het gazon niet verstikt.

Stap 2: Gazon bijzaaien
Na het verticuteren ziet uw gras er tijdelijk iets minder fraai uit. Wellicht bevinden er enkele kale plekken in uw gazon. Zaai de kale plekken in met graszaad en strooi hier over heen een dun laagje bemeste tuinaarde. Met een hark voorzichtig het graszaad en aarde door elkaar harken.

Stap 3: Kalk strooien
Uw gazon met kalk afstrooien zorgt dat de grond minder zuur wordt. Dat voorkomt dat enkele soorten mos, dus niet allen, verder zullen groeien. Kalk wordt sneller en beter opgenomen in de grond na een regenbui of het gazon bewateren met de tuinslang. Mos gedijt goed op arme grond, zorg daarom voor een voedingrijke bodem en het mos zal minder goed groeien.

Stap 4: Gazon bemesten
Na 6 weken kunt u uw gazon bemesten met een koemestkorrel. Het gazon heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Dit kunt u het beste herhalen in juni/juli en in oktober/november. Bemest uw gazon niet direct na het inzaaien, de mest ‘verbrand’ namelijk het graszaad. Wacht daarom circa 1,5 maand met bemesten.

Stap 5: Maaien
Alle werkzaamheden voor een mooi gazon zijn nu uitgevoerd. Het enige dat nu nog gedaan moet worden is het gazon regelmatig maaien. Maai het gazon niet te kort! Het maaisel kunt u verwijderen, maar uitgeharkt laten liggen is beter. Zo voorziet u het gazon van extra voeding.