Doodhout element - Hoveniersbedrijf de Rooij Doodhout element - Hoveniersbedrijf de Rooij

Doodhout element

Doodhout element

Waarom een doodhout element in de tuin?

Doodhout geeft leven en voedsel in de tuin. Een doodhout element in de tuin verhoogt de kansen voor leven. Naast de grote en kleine dieren die direct op het dode hout afkomen om ervan te eten, zijn er nog veel meer die zich erin verstoppen of er hun nest in maken. Een aantal soorten bijen en wespen bijvoorbeeld maken graag gebruik van oude kevergaten in droger hout om er nesten van te maken. 

Wat doet een doodhout element?

Het belangrijkste wat een doodhout element doet, is voeding leveren. Wie er goed van profiteren, zijn kevers. Veel soorten graven en knagen zich een weg door de bast van het doodhout element waardoor de schimmels nog dieper in het hout kunnen doordringen en het verder kunnen verzwakken. Nog een belangrijke groep zijn mossen, waarvan er vele afhankelijk zijn van dood hout.

Wat kunt u nog meer verwachten?

Ook de specht profiteert van een doodhout element. De specht tik er allemaal kleine gaatjes in om zo bij kleine diertjes te komen. Wat u vooral ziet op doodhout zijn: pissebedden, duizendpoten, oorwurmen en veel heel veel kevers. Wat dan ook weer kikkers aantrekt. Zeker als u het dicht bij de vijver legt.

Nuttige effect van een doodhout element

Het meest nuttige en merkbare effect voor de tuin is, dat de soorten die leven in en van het hout weer voedsel zijn voor anderen. Roofinsecten, spinnen, amfibieën, zoogdieren en vogels zijn allemaal dieren die er maar al te graag gebruik van maken. Die worden zelf vaak ook weer gegeten. Een doodhout element vormt dus een enorme bron van voedsel.

Doe het zelf

Dood hout kan een prachtig element zijn in uw tuin, bijvoorbeeld als achtergrond waardoor het groen nog beter uitkomt, of juist als middelpunt van de aandacht. Enkele ideeën:

  • Een erfafscheiding van stammen
  • Een liggende of staande boomstronk als achtergrond
  • Een takkenril
  • Een doe-het-zelf hut voor kinderen
  • Takkenhoopjes of bodembedekking met snoeihout.