Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De diervriendelijke tuin

Altijd iets te beleven!

Wordt u ook zo blij van fladderende vlinders, zoemende bijen en zingende vogels? In een diervriendelijke tuin valt altijd iets te beleven. Als hovenier met een groen hart helpen wij graag om uw tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en nog veel meer dieren.

Vergroenen

Planten vormen de basis van elke tuin. Een diervriendelijke tuin bestaat voor minimaal zestig procent uit inheemse bomen, struiken en planten. Veel variatie in de beplanting zorgt ervoor dat dieren er voedsel, schuil- en broedgelegenheid kunnen vinden. Uw tuin wordt snel groener met een natuurlijke afscheiding, zoals een haag van meidoorn, liguster of beuk. Langs een bestaande schutting kunt u klimplanten laten groeien. Het dak van de schuur beplanten met sedum is ook een optie.

Voedsel & water

Om vogels naar uw tuin te lokken kunt u voedsel aanbieden, zoals vetbollen, fruit en zaden. Met een vijver of waterschaal doet u vogels ook een plezier: ze zullen hiervan gebruik maken om te drinken en te badderen. Ook nestkasten mogen niet ontbreken in een diervriendelijke tuin. Deze worden niet alleen in het voorjaar gebruikt. Vogels kunnen er jaarrond in schuilen bij regen en kou.

Veel variatie

Een kleurrijke bloemenweide is prachtig én een smulparadijs voor vlinders en bijen. Geen ruimte voor een bloemenweide? Zorg in ieder geval voor waardplanten; deze specifieke soorten zijn voor vlinders van levensbelang. Hang een insectenhotel op voor andere kleine beestjes; zij zullen er gretig gebruik van maken.

Verantwoorde keuze

Een diervriendelijke tuin bestaat voor maximaal veertig procent uit verharding. Voor een terras heeft u volop keuze uit duurzaam geproduceerde klinkers en tegels of halfverharding, zoals grind of schelpen.

Scharrelen

Een aangeharkte tuin heeft dieren weinig te bieden. Laat de borders in de tuin ongemoeid, zodat vogels en egels in een hoop bladeren kunnen scharrelen op zoek naar wormen en insecten. Snoei de tuin hoofdzakelijk in het voorjaar en beperk het snoeien in het najaar. Dan is er ook in de winter voedsel en beschutting te vinden. Verwerk snoeihout in de tuin: los, opgestapeld of in een takkenril. Dieren kunnen hierin schuilen en broeden. Nog meer leven in de tuin!

 

Wilt u van uw tuin ook een dierenparadijs maken?

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of vraag de gratis informatie folder aan.