Hoveniers met een groen hart 

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Bel ons

(0252)-684923

Gratis downloads

E-book ecologisch tuinieren

Bel ons:

(0252) – 684923

Vogel- en vlindervriendelijke tuin

Vogel- en vlinder-vriendelijke tuin

Vogels en vlinders hebben het al decennia lang moeilijk om zich aan te passen aan hun moderne leefomgeving. Ontwikkelingen zoals nieuwbouw, ontbossing en akkerbouw zorgen er voor dat de vogels en vlinders niet meer aan hun basisbehoeften kunnen komen zoals voedsel, water, schuil- en nestgelegenheid. 

Verbeter de leefomgeving

Tegenwoordig is het voor vogels en vlinders moeilijker geworden om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen. Dit komt niet alleen door nieuwbouw, ontbossing en akkerbouw maar ook door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als wij deze middelen inzetten om bijvoorbeeld rupsen uit onze fruitbomen te houden, halen wij daarmee tegelijkertijd een voedselbron voor allerlei vogels weg. Het is dus de hoogste tijd om de leefomgeving voor vogels en vlinders te verbeteren. U kunt daarmee een start maken in uw eigen tuin. Heeft u hulp nodig om uw tuin zo in te richten dat er vogels en vlinders worden aangetrokken? Boek dan een consult met onze tuinecoloog en ontvang informatie en tips om uw tuin vogel- en vlindervriendelijk te maken.

Meer vogels in de tuin

Gelukkig zijn er veel vogelsoorten die zich wel snel hebben weten aan te passen. Deze vogels zullen zich steeds vaker in onze tuinen laten zien en wij kunnen ze helpen om dit ook te blijven doen. Als u een vogelvriendelijke tuin wilt aanleggen moet u eens vanuit het oogpunt van een vogel denken. Wat zijn de behoeftes van de vogels? Een aangeharkte tuin staat wel netjes, maar heeft de vogels niet veel te bieden. Laat eens een hoekje in de tuin ongemoeid, zodat vogels lekker in een hoop bladeren kunnen scharrelen op zoek naar wormen en insecten. Laat eens wat snoeihout achter, los of opgestapeld. Tal van dieren zullen zich hierin verschuilen en het biedt direct voedsel in de vorm van insecten en spinnen.

De 4 V’s

Variatie in beplanting zorgt dat de vogel voldoende beschikking heeft over schuilplekken, eten en broedgelegenheid. Om een vogelvriendelijke tuin te creëren dient u met de volgende 4 V’s rekening te houden:

Variatie

Hoe gevarieerder uw tuin, hoe beter voor de vogels. Kies voor vogelvriendelijke bomen, heesters en struiken die zorgen voor voedsel, een schuilplek of broedgelegenheid. En door bijvoorbeeld een waterornament in uw tuin te plaatsen, zorgt u voor een plek waar vogels kunnen drinken en badderen.

Veiligheid

Hoge bomen en dichte heesters en struiken zijn een uitstekende schuilplek voor verschillende vogelsoorten. Maar ook nestkasten kunnen een waardevolle aanvulling in uw tuin zijn, waar de vogels niet alleen kunnen schuilen, maar ook kunnen rusten en broeden.

Voedsel

Veel vogels eten insecten, die aangetrokken worden door groen in uw tuin. Maar ook struiken in de tuin hebben een grote aantrekkingskracht op vogels. Zo zitten de vuurdoorn, kardinaalsmuts, liguster en de meidoorn in de herfst vol met bessen: iets waar vogels dol op zijn.

Voortplanting

Sommige vogels bouwen graag een nest in het groen, andere planten zich voort in boomholtes of nestkasten. Om het vogels gemakkelijk te maken kunt u wat nestmateriaal ophangen, bundeltjes van stro, hooi en wol. De vogels zullen er dankbaar gebruik van maken.

Tips voor uw tuin

Voedsel en water

Om vogels naar uw tuin te trekken, is het aanbieden van zaden een must. Dit kan op een voedertafel, voedersilo of gewoon op de grond. Er zijn verschillende soorten voedersilo’s en voedertafels verkrijgbaar. Door voedselschaarste kunt u in de winter makkelijk vogels naar uw tuin trekken. De merel, zanglijster en de koperwiek uit Scandinavië kunt u appels, peren of rozijnen geven. Mezen, mussen, de vink en de groenling zijn dol op vetbollen, pinda’s en zaadjes. Voor het roodborstje kunt u wat geraspte kaas neerleggen en voor de grote bonte specht spekzwoerd ophangen. U kunt zelfs gekookte aardappelen of rijst (zonder zout gekookt) neerleggen in uw tuin. Via de webwinkel Vivara kunt u goed uitgebalanceerde zadenmixen kopen. Door deze zaden aan te bieden, weet u zeker dat vogels de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

Water is er in Nederland genoeg, maar niet altijd in onze tuin beschikbaar. Denk eens aan een vijver met een ondiepe hellende oever of een waterschaal. Vogels zullen hiervan zeker gebruik maken om te drinken en te badderen.

Nestkasten

Waar u veel vogels een plezier mee kunt doen, zijn nestkasten. Nestkasten worden niet alleen voor voortplanting gebruikt, maar ook voor veiligheid tegen roofvogels of in de winter tegen kou en wind. Er zijn veel verschillende soorten nestkasten voor verschillende vogelsoorten. De grote mezen, daar zijn kasten met een vlieggat van 32 mm geschikt en, voor de kleinere mezen, kasten met een vlieggat van 28 mm. Het roodborstje, winterkoninkje en de kwikstaart maken gebruik van half-holen kasten. Voor bijna elke vogelsoort is er een nestkast beschikbaar. Hang een nestkast het liefst op een beschutte plek op het noordoosten. De webwinkel Vivara verkoopt allerlei nestkasten voor vogels.

Variatie in beplanting

Het inrichten van uw tuin begint bij de basis: de beplanting. Verschillende planten voorzien het beste in de behoeftes van de vogels. Zorg ervoor dat uw tuin voor minimaal 2/3 uit groen bestaat. Een tuin dat voor het grootste gedeelte uit steen bestaat, heeft voor een vogel weinig te bieden. Kies het liefst voor inheemse bomen, struiken en vaste planten. Dit zijn planten die hier van nature ook echt voorkomen. Deze planten hebben veel meer te bieden dan uitheemse planten. Insecten hebben de voorkeur voor inheemse beplanting en zijn een voedselbron voor vogels. Inheemse planten leveren ook veel bessen waar vogels dol op zijn. Lees meer over een groene en levende tuin en ontdek hoe u uw tuin aantrekkelijker maakt voor vogels en vlinders.

Meer vlinders in de tuin

Het vlindervriendelijk maken van uw tuin begint bij het aanplanten van de juiste planten. Beplanting die veel nectar produceren zijn gewild bij de vlinders en ook bijen. Nectar is een suikerrijke vloeistof waar de vlinder van leeft. Vlinders zijn koudbloedige dieren en hebben de zon nodig om op te warmen. Plant daarom vlinderplanten op zonnige en windluwe plekken. De vlinder zoekt in koude en natte getijden een beschutte plek om te schuilen. Laat wat oude takken, boomstammetjes en bladeren liggen. Het biedt niet alleen voor de vlinders een schuilplek, maar ook andere insecten en vogels hebben er baat bij. Door uw tuin vlindervriendelijk te maken, maakt u deze gelijk ook geliefd bij bijen. Op de website van de Vlinderstichting kunt u meer informatie vinden.

Heeft u hulp nodig om uw tuin vogel- en vlindervriendelijk te maken? Dan kan onze tuinecoloog u adviseren. Na zijn consult weet u binnen no-time wat er in uw tuin moet gebeuren om meer vogels en vlinders aan te trekken en kunt u met zijn tips zelf aan de slag gaan.

Achter onze adviezen
zit een gedegen plan van aanpak

— Hoveniersbedrijf de Rooij

Een groene en levende tuin

Droomt u ook van een groene omgeving waar dieren zich thuis voelen? Maak dan een afspraak en ontdek hoe u uw tuin groen en levend kunt maken. U bent ook van harte welkom in onze diervriendelijke inspiratietuin waar u kunt zien hoe eenvoudig u de biodiversiteit in uw tuin kunt vergroten als u kiest voor een groene, levende tuin.

KOM GERUST EENS BIJ ONS LANGS

Persoonlijke rondleiding in onze diervriendelijke inspiratietuin

Wij maken graag tijd vrij om u een rondleiding door de inspiratietuin te geven zodat u ons werk in levende lijve kunt bezichtigen. Maak een afspraak voor een bezichtiging, dit kan elke werkdag tussen 09:00 en 16:00 uur.

KOM GERUST EENS BIJ ONS LANGS

Persoonlijke rondleiding in onze diervriendelijke inspiratietuin

Wij maken graag tijd vrij om u een rondleiding door de inspiratietuin te geven zodat u ons werk in levende lijve kunt bezichtigen. Maak een afspraak voor een bezichtiging, dit kan elke werkdag tussen 09:00 en 16:00 uur.

Vogel- en vlindervriendelijke planten

Vogel- en vlinder-vriendelijke planten

Een tuin meer vogel- en vlindervriendelijk maken, begint bij de beplanting. Maar welke planten voorzien nu het beste in de behoefte van vogels en vlinders? Hieronder hebben we een aantal op een rij gezet, die gegarandeerd meer vogels en vlinders naar uw tuin trekken.

Bomen

  • Berk – voedsel, voortplanting en uitkijkpost

  • Beuk (solitair of als haag) – voorziet in alle behoeftes van vogels

  • Eenstijlige Meidoorn – voedsel, veiligheid en voortplanting

  • Eik – voorziet in alle behoeftes van vogels

  • Hulst (groenblijvend) – voedsel en veiligheid

  • Lijsterbes – voedsel en uitkijkpunt

Vaste planten

  • Aster – voedsel: insecten

  • Duizendblad – voedsel: insecten

  • Guldenroede – voedsel: insecten

  • Kogeldistel – voedsel: insecten en zaden

  • Korenbloem – voedsel: insecten

  • Lavendel – voedsel: insecten en zaden

  • Maagdenpalm – voedsel: insecten

  • Veldsalie – voedsel: insecten

  • Verbena – voedsel: insecten en zaden

  • Vingerhoedskruid – voedsel: insecten en zaden

Heesters

  • Drents Krentenboompje – voedsel, veiligheid en voortplanting

  • Gelderse Roos – voedsel en veiligheid

  • Hondsroos – voedsel, veiligheid en voortplanting

  • Kardinaalsmuts – voedsel, veiligheid en voortplanting

  • Rode Kornoelje – voedsel en veiligheid

  • Taxus (groenblijvend) – voedsel, veiligheid en voortplanting

Klimplanten

Als bedekking van uw muur of schutting kunt u klimplanten gebruiken. Deze zijn makkelijk te onderhouden en bieden al snel enkele meters meer groen in uw tuin aan. Ook zijn veel klimplanten uitermate geschikt om in te broeden. Het winterkoninkje en roodborst maken er graag gebruik van.

  • Klimop

  • Klimhortensia

  • Clematis

  • Hop

  • Wilde Wingerd

  • Vuurdoorn

  • Blauwe Regen

Hagen

Een haag heeft meer te bieden dan bijvoorbeeld een schutting of muur. Er leven veel insecten in die weer gegeten worden door vogels. Een haag breekt de wind i.p.v. dat deze erover heen blaast en zo wordt versterkt. Een haag biedt ook broed- en schuilgelegenheid.

  • Meidoorn

  • Liguster

  • Haagbeuk

  • Beukenhaag

  • Taxus

  • Veldesdoorn

  • Thuya

Vlinderplanten

Een aantal planten is favoriet met als bekendste de vlinderstruik (Buddleja) die bloeit vanaf begin juli. Er zijn veel soorten Buddleja en de lila, rode of witte bloemaren lokken gegarandeerd prachtig gekleurde vlinders als kleine vos, atalanta, distelvlinder, koolwitje en dagpauwoog naar uw tuin. De vlinderstruik is een sterke plant, die in de volle zon geweldig bloeit. Wanneer u de uitgebloeide aren of pluimen wegknipt zal de struik nieuwe bloemen ontwikkelen waardoor u over een lange periode veel vlinders in de tuin zal hebben. Een flinke verjongingssnoei in april, tot 50 cm boven de grond, zorgt voor veel bloemen in de zomer. Vlinders houden van afwisseling, dus plant naast de bekende vlinderstruik ook eens andere vlindervriendelijke beplanting.

  • Blauwe knoop (Succisa pratensis)

  • Herfstaster (Aster spec.)

  • Tijm (Thymus)

  • Leeuwentand (Leontodon spec.)

  • IJzerhard (Verbena spec.)

  • Munt (Mentha spec.)

  • Wilde tijm (Thymus serpyllum)

  • Margriet (Leucanthemum vulgare)

  • Vlier (Sambucus spec.)

  • Koninginnenpage – schermbloemigen (vooral peen)

  • Groot en klein koolwitje – koolsoorten en andere kruisbloemigen

  • Oranjetipje – look-zonder-look, pinksterbloem en judaspenning

  • Citroen vlinder – vuilboom, wegedoorn

  • Icarusblauwtje – diverse klaversoorten en gewone rupsklaver

  • Distelvlinder – diverse distelsoorten, kleine klis, kaasjeskruid en brandnetels

  • Atalanta – grote en kleine brandnetel

  • Dagpauwoog, kleine vos en landkaartje – grote brandnetel

  • Bruin en oranje zandoogje – diverse grassen

  •  

Waardplanten

Een waardplant is een plant die voor de kieskeurige vlinder en rups van levensbelang is. De rupsen van bijvoorbeeld een citroenvlinder kunnen alleen leven van de vuilboom ‘sporkehout’ en ‘wegedoorn’. De vlinder heeft deze waardplant nodig om haar eitjes op of in de buurt te leggen, zodat de rupsen voedsel hebben om zich verder te ontwikkelen tot een vlinder.