De natte zomer van 2021 - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De natte zomer van 2021

Het aanhoudende en typische Nederlandse weer zorgt ervoor dat het groen uit de grond knalt. Na 3 droge zomers hebben we momenteel te maken met een ‘gewone’ natte zomer. 

De natuur in Nederland leeft op en dat kunnen we ook zien aan de paddenstoelen want die komen namelijk alleen boven de grond als de omstandigheden goed zijn. Ze zijn nu al in grote getalen te zien en dat terwijl ze, normaal gesproken, pas rond eind augustus te zien zijn.

Vlinderexplosie

Door de regenval van afgelopen weken is de grondwaterspiegel weer overal aangevuld en vindt er een ware vlinderexplosie plaats waardoor deze terug zijn op het niveau van 30 jaar geleden.

Mede dankzij het natte voorjaar staan de waardplanten, het favoriete maaltje van de rups, er geweldig bij en bieden ze ruimschoots genoeg voedsel voor de rupsen. Algemene soorten als de atalanta en de citroenvlinder zijn volgens de Vlinderstichting weer terug op dat oude niveau.

Natte zomer en uw tuin

Ongeveer 3 weken geleden stond half Limburg blank door de flinke regenbuien. Maar ook gewone buien kunnen voor flink wat overlast zorgen.

 U weet waarschijnlijk al lang dat een betegelde tuin, na een flinke regenbui, binnen de kortste keren kan veranderen in een zwembad. Een groenere tuin met gras, bomen en planten neemt water veel beter op. Een wadi is ook een mogelijkheid om het overtollige water op te vangen. Dit is een verlaging in de grond waarin regenwater zich verzamelt en gemakkelijk kan wegzakken.

Daarbij is een wadi ook nog eens duurzaam want het zorgt ervoor dat het regenwater direct terug wordt gegeven aan de grond en niet in het riool terechtkomt.

Natte zomer 2021 - wadi
Wadi met baddersteen voor vogels

Insecten

Het is u misschien niet eens opgevallen, maar rond eind juli en begin augustus zoemen de wespen u normaliter om de oren. Door het natte weer is er voor de wespen weinig voedsel want zij voeden zich met insecten die er nu in mindere mate zijn. Daarnaast kunnen wespennesten wegspoelen als het hard regent.

Ook de eikenprocessierupsen hebben het lastig door de natte zomer. Ze waren er in april vroeg bij toen het behoorlijk warm was, maar nu lijken de beestjes zo goed als verdwenen. Door het koudere weer krijgen de eikenbomen pas later blad dan andere jaren.

Naaktslakken laten zich door de natte zomer sneller zien. Het zijn niet ineens meer slakken dan normaal, maar door het natte weer zijn ze vaker zichtbaar omdat ze door het vocht zich goed kunnen voortbewegen.

Contact

Wilt u ook een tuin die bestand is tegen alle weersomstandigheden? Neem dan nu contact met ons op.