De bloemetjes en de bijtjes - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De bloemetjes en de bijtjes

De bloemetjes en de bijtjes. Wie kent de uitdrukking niet? Waarschijnlijk iedereen wel, maar wat houdt het spreekwoord nu echt in? Omdat het met de bijtjes en alle andere insecten niet zo goed gaat, zetten wij deze belangrijke dieren eens flink in het zonnetje en vertellen we wat u kunt doen om te helpen.

Feiten

In nog geen 30 jaar tijd is er ruim 75% van alle insecten verdwenen. Helaas is de grootste veroorzaker hiervan de intensieve landbouw in Nederland. Nederland staat op nummer 1 als land wie het meeste landbouwgif gebruikt. Daarnaast is overmatige bemesting en de uitstoot van stikstof ook heel schadelijk voor insecten.

Gevolgen

De gevolgen van het verdwijnen van insecten zijn behoorlijk groot. Soms staan we er niet bij stil maar insecten zijn belangrijk bij ontzettend veel processen. Zo kunnen insecteneters, zoals weidevogels, niet voldoende aan voedsel komen. Maar ook gewassen, bloemen en planten kunnen zich niet voortplanten zonder hulp van insecten. Dit houdt uiteindelijk in dat ook een deel van ons eigen voedsel niet kan groeien en bloeien. Zoals het gezegde luidt; ‘zonder bij geen aardbei’!

Wat kunt u doen?

Een groene tuin of balkon helpt uiteraard mee aan de huisvesting van insecten en de mogelijkheid om zich voort te planten. Een insectenhotel is zelfs een prachtige manier om de insecten een kans te geven. Vooral solitaire bijen zoeken knusse holletjes om te overwinteren. Zij zetten hun eitjes af en veel hebben ze niet nodig. Van bamboe en wat riet maakt u eenvoudig een herberg voor de wilde solitaire bijen. Een instructiefilmpje kunt u makkelijk opzoeken op YouTube door te zoeken op ‘insectenhotel’.

Ook zijn er ontzettend veel soorten planten en bloemen waar insecten dol op zijn. Helaas zitten er veel gecultiveerde (doorgekweekte) soorten tussen, waarbij de knop zo vol zit dat insecten niet bij de stamper of het stuifmeel komen. Er zijn soorten die geschikt zijn voor de insecten, waaronder de Geranium Rozanne. Deze plant is wel gekweekt, maar er is rekening gehouden met de aantrekkelijkheid voor mens en dier, waardoor insecten hier stuifmeel uit kunnen halen. Daarbij is de Geranium Rozanne een lang-bloeiende plant waar u dus zelf ook veel plezier van heeft! Net zoals de Agastache, Salvia en Lavatera passen deze planten uitermate goed in een diervriendelijke tuin.

Tips en informatie

Ook kunt u de gratis insectengids van Natuurmonumenten aanvragen. Deze gids genaamd ‘Alle beestjes helpen’ staat vol met tips en leuke weetjes. Klik op deze link en vul uw gegevens in, dan heeft u deze binnen 10 dagen in huis.

Wilt u weten welke opties er voor uw tuin zijn om deze zo vriendelijk mogelijk te maken voor insecten en andere diertjes? Neem contact met ons op en wij beantwoorden al uw vragen.