Compostbak - Hoveniersbedrijf de Rooij Compostbak - Hoveniersbedrijf de Rooij

Compostbak

Compostbak

Waarom een compostbak?

Ik hoor u denken; Een compostbak in de tuin, waarom zou ik dat doen? Door een compostbak vermindert u de afvalberg, produceert u voeding voor uw planten en maakt u zelf een bodemverbeteraar. Door de compost te verdelen tussen de planten in uw tuin stimuleert u het bodemleven en beschermt u de grond tegen uitdroging.

Wat doet een compostbak nog meer?

Composthopen bieden nestruimte en voedsel voor egels. Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces van uw groenafval en zijn zelf weer voedsel voor vogels. Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop.

Past het in mijn tuin?

Dat is afhankelijk van de grootte van uw tuin. Maar ook van de hoeveelheid keuken en groenafval. Heeft u veel snoeiafval, dan kiest u voor een open hoop. Bij veel keukenafval is een gesloten bak gewenst. Mocht u een kleine tuin of balkon hebben, dan is een wormenbak wellicht iets voor u.

Hoe ziet een compostbak eruit?


Deze is minstens 1,5 x 1,5 x 1 meter met een open bodem. Zorg dat bodemdiertjes er gemakkelijk bij kunnen. Ook wind en regen zijn belangrijk voor het composteerproces en moeten er dus goed bij kunnen. Als u zorgt voor goede doorluchting en eens in de 6 weken het compost omdraait, zal het niet gaan stinken. Als u het materiaal wat erin gaat zoveel als mogelijk gevarieerd is, zorgt dit voor de juiste vertering.

Waar zet u een compostbak?

Zet de compostbak op een plek die zoveel mogelijk in de schaduw staat. Waar de zon langs draait. Voorkom dat de zon op de compost komt te staan of dat de 

composthoop op een plek komt te liggen waar veel wind staat. Bij veel zon en wind is de kans op uitdrogen groot, wat het proces van composteren tegen gaat.