Elke hovenier zou toch verstand moeten hebben van planten? Jammer genoeg zijn veel hoveniers meer bezig met bestrating, dan met de basis van de tuin: de beplanting. Als klant wordt u vaak bedolven onder vaktermen waardoor u ervan uitgaat dat de hovenier ook echt verstand van groen heeft. Immers elke hovenier zou toch plantenkennis moeten hebben? Helaas blijkt in de praktijk dat er maar weinig hoveniers écht verstand hebben van groen. Nu is de vraag: Hoe komt u daar in een gesprek achter? Lees de onderstaande checklist en pik de echte plantenkenner eruit!
Hoe checkt u of uw hovenier plantenkennis heeft?
1. Enthousiasme
Let op het enthousiasme wanneer er gesproken wordt over groen. Een echte kenner met een liefde voor duurzame tuinaanleg zal met ziel en zaligheid praten over het onderwerp. Er gaan sterretjes fonkelen in de ogen van de hovenier. Misschien zal hij door zijn passie net even wat meer praten dan normaal. Dit is het eerste signaal dat u te maken heeft met iemand die verstand heeft van planten en bloemen. Deze fanatiekelingen zijn vaak het beste in hun vak.
2. Focus op groen
De focus in de tuin ligt op het groen. Er wordt eerst gesproken waar groen wordt ingedeeld in de tuin en pas daarna wordt er gekeken waar u wilt zitten in de tuin en of er een pad nodig is. De groene hovenier draait de zaken om: eerst groen en dan steen.
3. Vakliteratuur
De groenliefhebbers onder hoveniers zijn dun bezaaid. De enkeling die zich er in heeft gespecialiseerd, heeft een grote schat aan vakliteratuur op kantoor of zelfs in huis staan. Vraag om boekentips en misschien mag u wel neuzen tussen de interessante boeken over planten en tuindieren.
4. Eerlijkheid
Een hovenier die gespecialiseerd is in planten zal u niet naar de mond praten, maar eerlijk antwoord geven op waarom u die ‘lelijke’ klimop juist moet laten staan. Zij kunnen u vertellen wat het belang en de functie is van klimop of een andere plant in het ecosysteem. Sommige planten zijn misschien geen pareltjes voor het oog van de mens, maar zijn van onschatbare waarde voor de solitaire bij, vlinder of andere tuindieren.
5. Groen is groen
Groen is toch altijd beter dan grijs oftewel stenen. Dat klopt in zekere zin wel. Maar niet elke plant geeft een positieve bijdrage aan de natuur. Zo hebben palmbomen, olijfbomen, hortensia’s of siergrassen geen meerwaarde in ons kikkerlandje. Er leven nauwelijks organismen op die in ons ecosysteem thuis horen. De Hollandse natuur weet niet wat ze aan moet met deze ‘waardeloze’ planten.
De eco hovenier plant veel verschillende natuurondersteunde planten aan die waardevol zijn in de Nederlandse tuin. Ze kunnen u ook vertellen welke functie de plant heeft en waarom deze wel onder ‘goed’ groen vallen. Niet elke plant is namelijk echt goed voor de natuur. Er wordt niet alleen gekeken naar de meerwaarde, maar ook of de plant wel biologisch is gekweekt.
6. Geijkte planten
Een hovenier zonder plantenkennis zal voornamelijk kiezen voor de standaard en veilige planten, die overal wel gedijen, maar weinig toevoegen aan het ecosysteem in de tuin. Deze planten zoals olijfwilg, conifeer, buxus en pennisetum hebben ook weinig uitleg nodig. Handig toch, dan val je nooit door de mand bij de klant. Exoten zoals de bekende palmboom, olijfboom en bamboe voegen ook weinig toe. Iedereen herkent deze buitenlandse planten wel.
7. Mindset
Een gedreven groenspecialist zal de mindset van klanten proberen te verbreden als het op groen aankomt. Veel tuineigenaren hebben een netheidcomplex. Soms zo erg dat ze het kunstgras zelfs gaan stofzuigen. Nu zal een eco hovenier niet snel kunstgras aanraden, nog een extra tip hoe een groenspecialist te herkennen. Maar door tuinen super strak en brandschoon te maken, valt elk onkruidje extra op. Terwijl in een ‘normale’ natuurlijke tuin, dat ene onkruidje helemaal niet zo opvalt. Daar maakt men zich ook niet zo druk om. De hovenier zal vertellen dat u van het netheidcomplex af moet stappen, waardoor dat onkruidje of wild opgekomen plantje opeens helemaal niet meer zo storend is. Het is toch veel fijner om op zo’n ontspannen manier naar de tuin te kijken, zodat u in uw tuin lekker kunt relaxen in plaats van te focussen op alles wat er tussen de tegels groeit.
8. Onkruid
Wat is onkruid nu eigenlijk? Onkruid is iets dat ongewenst is in de tuin, zoals brandnetels. Maar wist u dat brandnetels samen met veel bestempelde onkruidsoorten ontzettend waardevol zijn voor vlinders en solitaire bijen? Een groene hovenier zal u vertellen dat onkruid een belangrijke functie heeft in de tuin. Hij of zij zal een klaver in het gazon juist toejuichen, omdat deze van onschatbare waarde is voor de hommels en solitaire bijen.
9. Nectarkroeg
Vraag aan de hovenier welke plant het meest geschikt is voor vlinders. Als daar het geijkte antwoord vlinderstruik uit komt, vraag dan door. De vlinderstruik wordt steeds meer bestempeld als invasief. Een woekeraar die zich te goed vermeerdert en van origine niet eens uit Nederland komt. De vlinderstruik wordt ook wel de nectarkroeg genoemd. Het voorziet de vlinder van nectar, maar daar blijft het dan bij. Er zijn veel meer en betere vlinderplanten, die ook geschikt zijn voor solitaire bijen. Komt de hovenier niet veel verder dan de vlinderstruik en misschien zonnehoed, dan is zijn plantenkennis beperkt.
10. Waardplanten
Een plantenkenner kan u alles vertellen over het belang van waardplanten. Dat zijn planten die van levensbelang zijn voor het voortbestaan van vlinders en ook enkele bijen. Zonder een vuilboom heeft de citroenvlinder geen voortbestaan. De kieskeurige rups van de vlinder eet alleen van de bladeren van de vuilboom ook wel sporkehout genoemd. En de Atalanta vlinder is afhankelijk van de grote en kleine brandnetel, die helaas door veel mensen wordt gezien als onkruid maar dus van levensbelang is voor deze vlinder. Zo zijn er ook bijen die afhankelijk zijn van bepaalde planten of tuinomstandigheden zoals:
- Knautiabij afhankelijk is van de beemdkroon (Knautia arvensis)
- Zandbij zoals de naam het al verraad van zandruggen
- Heggenrankbij van heggenrank (Bryonia dioica)
- Grote klokjesbij op klokjes (Campanula)
- Slangenkruidbij op slangenkruid (Echium)
Meer informatie?
Als hoveniers met een groen hart helpen wij graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Kunnen wij u helpen bij het aanleggen, renoveren of onderhouden van uw tuin? Bel dan tijdens kantooruren naar 0252-684923 of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.