Checklist: Herken de echte groene hovenier - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Hoe checkt u of uw hovenier plantenkennis heeft?

Elke hovenier zou toch verstand moeten hebben van planten? Jammer genoeg zijn veel hoveniers meer bezig met bestrating, dan met de basis van de tuin; de beplanting. Als klant wordt u vaak bedolven onder vaktermen waardoor u ervanuit gaat dat de hovenier ook echt verstand van groen heeft. Immers elke hovenier zou toch plantenkennis moeten hebben? Helaas blijkt dat in de praktijk, er maar weinig hoveniers echt verstand hebben van groen. Nu is de vraag: Hoe komt u daar in een gesprek achter? Lees de onderstaande checklist en pik de echte plantenkenner eruit!

1. Enthousiasme

Let op het enthousiasme wanneer er gesproken wordt over groen. Een echte groenliefhebber en kenner zal met ziel en zaligheid praten over het onderwerp. Er gaan sterretjes fonkelen in de ogen van de hovenier. Misschien zal hij door zijn passie net even wat meer praten dan normaal. Dit is het eerste signaal dat u te maken heeft met iemand die verstand heeft van planten en bloemen. Deze fanatiekelingen zijn vaak het beste in hun vak.

2. Focus op groen

De focus in de tuin ligt op het groen. Er wordt eerst gesproken waar groen wordt ingedeeld in de tuin en pas daarna wordt er gekeken waar u wilt  zitten in de tuin en of er een pad nodig is. De groene hovenier draait de zaken om, eerst groen en dan steen.

3. Vakliteratuur

De groenlingen onder de hoveniers zijn dun bezaaid, de enkeling die zich er in heeft gespecialiseerd, heeft een grote schat aan vakliteratuur op kantoor of zelfs in huis staan. Vraag om boekentips en misschien mag u wel neuzen tussen de interessante boeken over planten en tuindieren.

4. Eerlijkheid

Een hovenier die gespecialiseerd is in planten zal u niet naar de mond praten, maar eerlijk antwoord geven op waarom u die ‘lelijke’ klimop juist moet laten staan. Zij kunnen u vertellen wat het belang en de functie is van klimop of een andere plant in het ecosysteem. Sommige planten zijn misschien geen pareltjes voor het oog van de mens, maar zijn van onschatbare waarde voor de solitaire bij, vlinder of andere tuindieren.

5. Groen is groen

Groen is toch altijd beter dan grijs oftewel stenen. Dat klopt in zekere zin wel. Maar niet elke plant geeft een positieve bijdrage aan de natuur. Zo hebben palmbomen, olijfbomen, hortensia’s of siergrassen geen meerwaarde in ons kikkerlandje. Er leven nauwelijks organismen op die in ons ecosysteem thuis horen. De Hollandse natuur weet niet wat ze aan moet met deze ‘waardeloze’ planten.  

De Eco- hovenier plant veel verschillende natuurondersteunde planten aan die waardevol zijn in de Nederlandse tuin. Ze kunnen u ook vertellen welke functie de plant heeft en waarom deze wel onder ‘goed’ groen vallen. Niet elke plant is namelijk echt goed voor de natuur. Er wordt niet alleen gekeken naar de meerwaarde, maar ook of de plant wel biologisch is gekweekt.

6. Geijkte planten

Een hovenier zonder plantenkennis zal voornamelijk kiezen voor de standaard en veilige planten, die overal wel gedijen, maar weinig toevoegen aan het ecosysteem in de tuin. Deze planten zoals olijfwilg, conifeer, buxus en pennisetum hebben ook weinig uitleg nodig. Handig toch, dan val je nooit door de mand bij de klant. Exoten zoals de bekende palmboom, olijfboom en bamboe voegen ook weinig toe. Iedereen herkent deze buitenlandse planten wel.

7. Mindset

Een gedreven groenspecialist zal de mindset van klanten proberen te verbreden als het op groen aankomt. Veel tuineigenaren hebben een netheid complex. Soms zo erg dat ze het kunstgras zelfs gaan stofzuigen. Nu zal een Eco-hovenier niet snel kunstgras aanraden, nog een extra tip hoe een groenspecialist te herkennen. Door tuinen super strak en brandschoon te maken, valt elk onkruidje op. Terwijl in een ‘normale’ natuurlijke tuin, valt dat ene onkruidje helemaal niet zo op. Daar maakt men zich ook niet zo druk om. De hovenier zal vertellen dat u van het netheidcomplex af moet stappen, hierdoor is dat onkruidje of wild opgekomen plantje helemaal niet zo storend. Dat is toch veel fijner om zo naar de tuin te kijken en vooral te ontspannen. In plaats van de focus op alles wat groeit tussen een tegel.

8. Onkruid

Wat is onkruid nu eigenlijk? Iets wat ongewenst is in de tuin zoals brandnetels. Wist u dat brandnetels samen met veel bestempelde onkruidsoorten ontzettend waardevol zijn voor vlinders en solitaire bijen? Een groene hovenier zal u vertellen dat onkruid een belangrijke functie heeft in de tuin. Hij of zij zal een klaver in het gazon juist toejuichen, omdat deze van onschatbare waarde is voor de hommels en solitaire bijen.

9. Nectarkroeg

Vraag aan de hovenier welke plant het meest geschikt is voor vlinders. Als daar het geijkte antwoord vlinderstruik uit komt, vraag dan door. De vlinderstruik wordt steeds meer bestempeld als invasief. Een woekeraar die zich te goed vermeerderd en van origine niet uit Nederland komt. Het wordt ook wel de nectarkroeg genoemd. Het voorziet de vlinder van nectar, maar daar blijft het dan bij. Er zijn veel meer en betere vlinderplanten, die ook geschikt zijn voor solitaire bijen. Komt de hovenier niet veel verder dan de vlinderstruik en misschien zonnehoed, dan is zijn plantenkennis beperkt.

10. Waardplanten

Een plantenkenner kan u alles vertellen over het belang van waardplanten. Dat zijn planten die van levensbelang zijn voor het voortbestaan van vlinders en ook enkele bijen. Zonder een vuilboom heeft de citroenvlinder geen voortbestaan. De kieskeurige rups van de vlinder eet alleen van de bladeren van de vuilboom ook wel sporkehout genoemd. De Atalanta is weer helemaal afhankelijk van grote en kleine brandnetel. Die helaas door veel mensen wordt gezien als onkruid, terwijl dit van levensbelang is voor de Atalanta vlinder. Zo zijn er ook bijen die afhankelijk zijn van bepaalde planten of tuinomstandigheden zoals:

  • Knautiabij afhankelijk is van de beemdkroon (Knautia arvensis)
  • Zandbij zoals de naam het al verraad van zandruggen
  • Heggenrankbij van heggenrank (Bryonia dioica)
  • Grote klokjesbij op klokjes (Campanula)
  • Slangenkruidbij op slangenkruid (Echium)
https://www.beeinbalance.nl/
https://www.beeinbalance.nl/
https://www.beeinbalance.nl/