Borders - Hoveniersbedrijf de Rooij Borders - Hoveniersbedrijf de Rooij

Borders

Borders

Border

Een border is een strook grond met een beplanting van vaste planten in verschillende hoogten.

Meestal maakt een border deel uit van een tuin en grenst deze vaak aan een muur, schutting of een haag.

De tuin kan op meerdere manieren ingericht worden. Er bestaan tuinen met rechthoekige ontwerpen, tuinen met diagonale lijnen, tuinen met ronde of organische lijnen en ook combinaties van al deze patronen.  Borders bewegen met al deze ontwerpen mee omdat er zoveel verschillende soorten borders bestaan. Er zijn borders van hout, steen, cortenstaal, hoge borders waar u makkelijker bij kan, lage borders enzovoort.

Elke vorm border is toereikend voor een bepaalde planten keus. Er zullen altijd planten groeien zolang er maar de juiste soort bij die plek gekozen wordt.

Beste plaats voor een border

Of een plek voor uw border het beste is, hangt af van wat u van de border verwacht. Soms moet een border gewoon op een bepaalde plaats, omdat daar iets weggewerkt moet worden of omdat u de inkijk wilt beperken.

De gewenste beleving speelt een grote rol. De beplanting hoort dicht bij de plaats waar u in de tuin wilt zitten en ook van binnen uit wilt u een weelderig groen uitzicht. De beste plaats wordt bepaald door een wensenlijst voorafgaand aan een ontwerp.

Als u een grote tuin heeft met veel mogelijkheden voor een vijver, tuinhuisje/veranda en zitjes dan zou een border nog wat naar links of rechts kunnen schuiven maar dat ligt aan het ontwerp. Ook waar de beplanting komt, wordt meestal al in het ontwerp bepaald.

De omstandigheden

De bodemgesteldheid speelt een rol. De dichtheid, de vochtgraad, de voeding en de zuurgraad. Al deze factoren zijn van invloed. Het goede nieuws is dat met de juiste grondbewerking die omstandigheden allemaal positief te beïnvloeden zijn.

Uw smaak bepaald

Niets is te gek, alles mag. Het is uw tuin en zijn uw planten. In de natuur past elke kleur!