Bomen - Hoveniersbedrijf de Rooij Bomen - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bomen

Bomen

Een boom in mijn tuin?

Een boom, groot of klein, kan niet missen in een tuin. Ze zijn beeldbepalend, geven privacy en bieden schaduw. Bomen zorgen voor verkoeling onder hun vele bladeren. Op zomerse dagen kan de luchttemperatuur zelfs met 2 tot 5 graden zakken. Echter kan de gevoelstemperatuur zakken tot 10 graden. Een boom dat zijn blad verliest, geeft dus alleen in de zomer schaduw. Waardoor de grond eronder ook minder snel uitdroogt.
De beplanting in een schaduwrijke tuin heeft daarom minder water nodig.

Wat biedt een boom?

Een boom biedt meer, het houdt water vast en de beplanting onder een boom heeft vaak minder water nodig.

Ook bieden ze leefruimte aan vogels en insecten. Of dragen vruchten die wij weer plukken. Neem de kers, deze is heel erg in trek bij de vogels en is ook voor ons een lekkere snack. Er zijn legio aan bomen en voor elke tuin is er wel een boom. Eén met mooie kleuren of bloesems. Ze voorzien de dieren van een schuilplek of voedsel. Het blad wat valt, is als compost voor de bodem eronder. Ook de egel maakt daar dankbaar gebruik van want die kan daar weer fijn in schuilen.

Juiste boom op de juiste plek

Kies de boom bewust. Deze moet wel oud kunnen worden in de tuin. Ook de ligging van de tuin is belangrijk. Een kleinere tuin vraagt om een kleinere boom of één die u goed kan snoeien. Zoals een parasolplataan, Leilinde of Bolacacia. In een grotere tuin kunt u kiezen voor een solitaire boom bijvoorbeeld Kastanje, Walnoot, Kersenboom, linde of eik. In de meeste tuinen past een kleinere boom. Liever geen hoogte? Kies voor een meerstammige want deze worden niet zo hoog maar wel breed. Ook zijn deze goed in toom te houden.

Aandachtspunten bij de keuze van een boom:

Bomen bepalen de verdere inrichting van de tuin. Waar en wanneer valt de schaduw? Wat moet de boom betekenen? Moet deze vrucht geven? Of liever voor de sier? Ook kan privacy belangrijk zijn.

Sierwaarde is de bloesem, zaaddozen of kleur die dat bepalen.

Eetbare vruchten van de boom zijn bijvoorbeeld: appel, kers, pruim, vlierbes, mispel, peer.

Voor bomen met veel schaduw kunt u denken aan: trompetboom, dakplataan. Voor minder schaduw kunt u denken aan doodsbeenderenboom en de himalayaberk.

Voor de privacy zijn er de steeneik, sierpeer (leivorm) en leilinde (leivorm)

Onderbeplanting

Als u onder de boom wilt planten, kies dan voor schaduwminnende beplanting zoals bijvoorbeeld de  Nepeta faaccenii of Symphytum

Onderhoud van de boom

Geef na het planten de boom voldoende water, zeker het eerste jaar. Ook tijdens hele droge zomers kan watergeven soms nodig zijn, maar in principe niet.

Wordt de boom te groot, verdiep u dan in snoeitechniek of vraag een expert bij een hoveniersbedrijf.

Snoei dood hout en schurende takken.