Bodembedekkers geven onkruid geen ruimte - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Bodembedekkers voor in de schaduw

U heeft vast wel eens van bodembedekkers gehoord, anders was u hier niet op deze blog terecht gekomen. Het toepassen van bodem bedekkende planten bij u in de tuin is een van de meest eenvoudige manieren om onkruid te voorkomen. Door de groene bedekkers heeft onkruid namelijk bijna geen enkele kans meer om te groeien. Laten we daarom eens bekijken wat deze bedekkers zijn en wat de andere voordelen zijn voor bij u in de tuin.

Wat zijn bodembedekkers?

Goed, eerst maar eens beginnen bij het begin. Wat zijn bodembedekkers nu precies? Bodembedekkers zijn zeer laag groeiende planten die zich kunnen vermeerderen met behulp van uitlopers. Dit zorgt ervoor dat er een groot gebied in de tuin bedekt zal worden met deze bodembedekkers. Aangezien deze uitlopers een groen tapijt vormen, kan onkruid lastiger nestelen en/of groeien door de vloerbedekking heen. De meeste bodembedekkers worden gebruikt als een soort opvulling voor onder de struiken of de bomen. Wij kunnen u altijd tips geven over het gebruiken van bodembedekkers voor bij u in de tuin. Mocht u hier meer informatie over willen zien dan vindt u hier op de site alles wat u maar nodig heeft.

Het belang van groene bedekkers

We hebben het al kort benoemd, de bodembedekkers zijn ervoor om onkruid geen kans meer te geven om te groeien. Onkruid is erg vervelend in de tuin en het kan er al snel voor zorgen dat heel uw tuin bedolven wordt onder deze plantjes. Door de bodembedekkers zal u dit probleem minder meer hebben, deze zien er namelijk wel mooi uit om te zien. Daar komt ook nog eens bij dat de bodembedekkers vaak super eenvoudig te onderhouden zijn. Hierdoor is het voor iedereen in een onderhoudsvriendelijke tuin één van de beste soort planten die men maar kan gebruiken.

Soorten groene tapijten

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers die we kunnen onderscheiden op het gebied van tuinen. Op de eerste plaats zijn er de bladverliezende bodembedekkers. Deze soort beplanting zal in de winter afsterven en een deel van zijn blad verliezen. Dit zorgt er dus voor dat de grond in de wintermaanden zichtbaar zal zijn, in de andere maanden is het wel weer prachtig om te zien. De bekendste soorten die je kunt kiezen zijn de volgende: Longkruid (Pulmonaria), Bosaardbei (Fragaria vesca), Ooievaarsbek (Geranium), Labradorviooltje (Viola labradorica), Schuimbloem (Tiarella), Mansoor (Asarum europeum), Kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Purperklokje (Heuchera), Vrouwenmantel (Alchemilla) en de Elfenbloem (Epimedium).

Naast deze soort bodembedekkers zijn er ook wintergroene bedekkers te vinden. U raadt het al, deze soort kunt u inderdaad heel het jaar zijn. Schaduwkruid (Pachysandra Terminalis) en Maagdenpalm (Vinca) zijn een van de bekendste soorten die u binnen deze groep kunt vinden. Het schaduwkruid groeit in de maanden maart tot mei en zal dan prachtige bloemen geven. Maagdenpalm bloeit iets later in de periode april en mei. In de andere maanden is het nog steeds een prachtige plant om te zien, hierdoor zal u niet tegen een kale plek aan hoeven kijken. Veel van deze planten kunnen uitstekend tegen de schaduw, dit zal dus geen obstakel meer hoeven zijn.

Wilt u een uitgebreid advies over de beplanting in uw tuin?
Boek een beplantingsconsult met onze specialist!